Troligen från debatt i Dagens medicin.
DM har sparat artiklar som skadar mig, och raderat debattinlägg som varit bevis på förtal mot mig.
Postad av: Sjuksköterska, 15:58, 23 september 2011
@Kent m.fl:
Organsvikt har tidigare diskuterats.
Vad som inte diskuterats är den kända ökade nedbrytningsprocessen i döda barnkroppar. Det är en anledning till att döda barn och framför allt döda nyfödda och späda, utöver av psykosociala skäl, SKA obduceras akut. Inte efter 24 dygn!!
BMA Gunilla Thelander säger, helt riktigt, att det är på "beprövad erfarenhet" hon gör sitt uttalande. För det finns faktiskt inte en enda vetenskaplig studie på hur läkemedel bryts ned hos döda spädbarn med total organsvikt som detta barn hade.
Barnet ifråga hade efter lång tids intensivvård för att alls överleva, kommit upp i det fullgångna nyfödda barnets viktklass. Nästan. Hon hade skrivits ut för fortsatt vård och omsorg i hemmet när hon återigen blev akut sjuk och kom tillbaka till sjukhuset för BIVA.
Det är förståeligt att föräldrar i den situationen griper efter alla halmstrån, som vård i Uppsala där farmodern arbetat. De jämför med pappans bror som överlevt om än handikappad.
Lika förståeligt är det att det dokumenteras att flickan får "sedvanlig intubationsanestesi" och att hela den personlgruppsom förde barnet till magnetsröntgen inte också har med sig dokumentationsutrustning. Ingen skriver en stavelse under en sådan transport!! Ingen dokumenterar något förrän tid finns att sitta ned på expeditionen, logga in och hoppas man får vara ifred tills hela anteckningen är klar.
En sjuksköterska fick en erinran för att hon gett "för stark natriumkloridlösning" under flickans första levnadsvecka. Ja, varna och erinra på, men i min grundbok i prenatal och neonatal medicin så används dessa hypertona NaCl-lösningar till de extremt för tidigt födda för att motverka de omogna njurarnas effekter och om möjligt lyckas förhindra en hjärnblödning under de första veckorna i livet.
Det är inte många som arbetar inom detta mycket speciella fält men de brinner verkligen för barnen och föräldrarna. Så pass att man hela tiden måste föra en etisk diskussion om hur långt man ska driva vårdens önskemål om att segra över döden. Här förlorade man och det är mycket märkligt att se hur svenskt rättsväsende hanterar problematiken. (Som i Kina, där döende skrivs ut från sjukhusen för att sjukhusen inte ska få dåligt rykte för att många dör där.)