söndag 4 november 2018

Efter barnläkarfallet, av Sara Gunnarsdotter i Läkartidningen - utan kommentarer av mig

© LÄKARTIDNINGEN

2011-12-21 nummer 51
Det finns 41 kommentarer till denna artikel. Läs kommentarer!
AKTUELLT

+Astrid Lindgren-fallet:

Friad – efter två år, åtta månader och nio dagar


Sara Gunnarsdotter
sara.gunnarsdotter@lakartidningen.se
Den 21 oktober friades narkosläkaren från åtalet där åklagaren hävdat att hon hade dräpt en förtidigt född flicka genom en överdos av tiopental. Åklagaren överklagade inte tingsrättens dom, utan den vann tre veckor därpå laga kraft. Det var två år, åtta månader och nio dagar efter att narkosläkaren hade gripits, mitt under morgonens rond på barnintensiven vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, på grund av att höga halter av tiopental påträffats i postmortalt blod från flickan som hon varit ansvarig för att vårda under barnets sista dagar och timmar i livet. Sedan dess har hon mött polisens förakt och kvällspressens drev, hon har tagit emot mordhot och trakasserier, fått sin bil vandaliserad och känt sig tvungen att flytta samt blivit utestängd från akademiska engagemang och uppdrag. Nu berättar narkosläkaren sin egen historia för Läkartidningen.
oNarkosläkaren är anestesi- och intensivvårdsläkare på Astrid Lindgrens barnintensivvårdsavdelning (BIVA). Hon har arbetat i sin specialitet sedan 1984 och med barn sedan 1991. Därför blev hon utsedd att ägna sig enbart åt den svårt sjuka flickan Linnéa och hennes föräldrar, när flickan blivit kraftigt försämrad och lades in på BIVA i september 2008.
– Jag jobbade mycket övertid den där veckan, jag försökte ordna allt för flickan, och det som föräldrarna hade synpunkter på, och verkligen göra allting så bra som möjligt för dem. De ville bland annat flytta barnet till Uppsala, och jag tog genast tag i det, inledde samtal och skrev ner allting, exakt, i journalen. Föräldrarna ville också ha samtal med olika läkare, jag försökte få ihop folk så att vi skulle kunna ha diskussioner om hur svårt sjuk hon var varje dag. Jag var med hela tiden i alla samtal, och jag hade egna samtal med föräldrarna och andra anhöriga så fort de begärde det.
Den extremt förtidigt födda flickan fick av misstag koncentrerad nat­riumklorid när hon bara var ett par dagar gammal i början av sommaren. Efter det kunde man se en utbredd bilateral hjärnblödning. Det kunde dock aldrig klarläggas om den var en följd av hypernatremin eller om den hängde samman med prematuriteten i sig. Under många veckor fortsatte vården på neonatalavdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Trots flickans stora och allvarliga hjärnskador kunde föräldrarna i början av september få åka hem med sin dotter. Lyckan blev emellertid kortvarig. Redan efter fem dagar fick hon svåra kramper och kom i ambulans till barnakuten. Efter det lades hon in på BIVA. Det var då som chefen för BIVA fattade det ovanliga beslutet att en av hans mest erfarna läkare skulle ägna all sin tid åt ett enda barn.
– Den här familjen hade ju blivit hårt drabbad av att flickan fått en feldosering tidigare, så det fanns en oro, och det kan jag förstå. Det tog vi på fullaste allvar.
Narkosläkaren säger att familjen behövde mycket information och att hon verkligen försökte ge dem all den som fanns.
– Hon hade ju en väldigt svår hjärnskada. Föräldrarna var med hela tiden i behandlingen. Men de undersökningar vi gjorde visade att hjärnskadan tyvärr inte var förenlig med fortsatt liv.
Den 20 september beslutade läkarna på BIVA, i samråd med de anhöriga, att intensivvården av flickan skulle upphöra. Klockan 16.45 samma dag kopplades respiratorn ur, och klockan 22.02 dog flickan i en sal på BIVA med föräldrar och många anhöriga närvarande.
Narkosläkaren säger att hon tyckte det var bra att kunna ge familjen så mycket resurser så länge som den möjligheten fanns.
– För att de skulle få allt stöd.
Narkosläkaren hade inte någon gång under sina yrkesverksamma år blivit anmäld till vare sig HSAN eller Socialstyrelsen.
– Jag var väldigt angelägen om att det här skulle bli bra. Och att vi skulle undvika att det blev någon anmälan.
– Och så fick jag ett mordåtal på halsen i stället …
Narkosläkaren berättar att den 2 mars var en måndag, och morgonen började med att det var ont om läkare på BIVA.
– När vi hade hunnit halva ronden ungefär så klev det in fyra poliser i skinnjackor på avdelningen. De pratade först med min chef, som kom och hämtade mig och sa att det var några poliser som sökte mig. »Jaha«, sa jag. Jag förstod ingenting. Jag hade vittnat i en rättegång om en barnmisshandel några månader tidigare. Min chef frågade om det kunde ha något med det att göra. Jag sa att jag inte visste.
När narkosläkaren frågade poliserna vad det hela rörde sig om, om hon kanske hade gjort något, så fick hon bara veta att hon skulle följa med.
– Jag sa att jag ju ville veta vad jag hade gjort. Och jag sa att innan jag går måste jag skriva färdigt mina anteckningar, vad jag har ordinerat. Det fick jag bara göra för halva antalet patienter, för sedan var de tvungna att ta med mig. Jag fick klä om till civila kläder, men jag behövde inget mer, sa de. En kvinnlig polis fanns hela tiden mindre än en meter ifrån mig. Det var väldigt underligt alltihop.
Såväl narkosläkaren som hennes chef var både förvånade och upprörda, poliserna ville till att börja med inte ens säga vart de skulle föra henne.
– Min första tanke var att jag kanske hade kört på någon utan att ha sett det. Att jag skulle ha smitit från en olycka. Den där tidigare rättegången, det har inte med det här att göra, tänkte jag. Jag måste ha gjort något. Jag försökte tänka igenom vad det kunde vara. Om det hade hänt något på jobbet, men det var ju inget konstigt där, vad jag visste.
Sedan fördes narkosläkaren till Solna polisstation.
– Där kommenderades jag in i ett rum och skulle klä av mig naken. »Vad är det på gång? Vad är det här för något?« Då väste en av poliserna att »har man gjort något så hemskt som du har gjort, så borde man nog veta det och inte spela på det här sättet som du gör«.
– Jag fattade ingenting! Sedan fick jag ta på mig mina jeans och min t-shirt och gå in i en cell. De sa att jag skulle förhöras.
– Jag undrade varför man inte kunde göra det på en gång när jag hade alla mina kläder på mig. Jag hade fått ta av mig klockan och alla smycken. Jag tänkte att det här är något konstigt.
Narkosläkaren berättar att hon fick sitta i cellen ganska länge, det var svårt med tiden eftersom hon inte hade klocka, innan hon flyttades till en annan cell.
– Jag frågade hur länge jag skulle sitta där och varför ingen kom. De sa att »du får väl vänta på din tur«.
Det hade blivit eftermiddag, och både hunger och törst började göra sig påminda.
– Men det fanns ingen kontaktmöjlighet, ingen klocka eller något att knacka på, utan jag satt därinne. Då kom det någon och sa att jag skulle flytta till ett nytt rum, en ny cell jag skulle sitta i. Jag frågade igen vad jag hade gjort och varför ingen kom. Fram på eftermiddagen så skulle jag gå in i ett rum där två civilklädda människor satt. Jag satte mig ner och frågade vilka de var. Den ena var polis och den andra var civilanställd. De frågade vad jag gjorde den 20 september 2008.
Frågan ställdes alltså ett halvår senare. Narkosläkaren kunde inte svara på frågan men föreslog att hon skulle kunna få titta i sin almanacka som fanns i väskan hon fått lämna ifrån sig. Men nej, det fick hon inte. Istället fick hon veta att hon haft hand om ett sjukt barn.
– Jag sa att jag har haft hand om väldigt många sjuka barn, så jag vet inte vad jag gjorde då, och så sa jag att de måste berätta något mer om det hela för att jag skulle ha en chans att minnas.
Då frågade förhörarna om namnet Linnéa sa henne någonting.
– »Du gjorde någonting med henne den dagen«, sa de. Jag sa att jag inte visste vad det rör sig om men att jag vill ha en advokat. Det har jag sett på tv att man får ha.
Enligt narkosläkaren blev hon då tillsagd att sluta krångla. Hon fick veta att det kunde ta flera dagar att få fram en advokat.
– Då sa jag att då sitter jag här, men jag säger ingenting, för jag har inte gjort något. Då sa de att »du tror väl inte att vi har en lista på folk som springer här bara för att du säger något. Vi får se i morgon om vi kan hitta någon advokat. Sedan får vi faxa till någon, sedan tar det någon dag innan det kommer tillbaka, och du ska ha åklagarens beslut på att du ska ha en advokat. Så det kommer att ta ett par dagar«. Då får det ta ett par dagar, sa jag.
– Så blev jag hänvisad tillbaka in i cellen. Jag frågade hur länge jag skulle sitta där. »Tills du har berättat vad du har gjort.«
Narkosläkaren säger att hon inte fick någon möjlighet att meddela någon närstående var hon var någonstans, hon fick beskedet att det inte behövdes. På kvällen dök en kollega till försvarsadvokaten Björn Hurtig upp.
– Det var min chef som tyckte att det här var väldigt mystiskt, så han hade ringt till en kompis som var åklagare och frågat honom vem den bästa försvarsadvokaten var och fått Björn Hurtigs namn. Han ringde upp Björn Hurtig, som åtog sig fallet, men han kunde inte komma loss på en gång utan skickade till att börja med en kollega från samma kontor.
Narkosläkaren berättade för advokaten vad som hade hänt. Under dagen hade hon suttit och funderat på vem Linnéa kunde vara och kommit på att det nog rörde sig om fallet när hon blivit beordrad att jobba extra.
– Långsamt kom det tillbaka. Så jag sa till advokaten att det kanske är det här. Ja, sa han, du är anhållen för mord, alternativt dråp. Jag förstod ingenting.
Vid det första förhöret som försvarsadvokaten var med på frågade narkosläkaren vad det var för skillnad på mord och dråp, men det kunde inte förhörarna redogöra för.
– Advokaten fick gå in och förklara, det tyckte jag var mycket, mycket märkligt. Några som ska förh­öra mig om ett mord och inte vet skillnaden på mord och dråp. Advokaten blev väldigt upprörd.
Narkosläkaren fick med sig ett visitkort av advokaten.
– Jag hade det i fickan, det var det enda jag fick ha där i cellen. Och så fick jag sova på en galonbrits med en filt över mig, med lampan tänd. Det var inte så mycket till sömn.
På morgonen efteråt meddelades det att det inte fanns någon frukost.
– Jag var sist i kön, så det fanns inget kvar. Då hade jag varken fått lunch, middag eller frukost.
Narkosläkaren berättar att när hon bad att man skulle ordna något att äta fick hon veta att man minsann inte kunde göra sådana beställningar, utan hon fick klara sig utan.
Under dagen kom Björn Hurtig, som sedan varit hennes försvarsadvokat hela tiden. Förhören fortsatte, och narkosläkaren säger att hon då hade hunnit rekapitulera en del och kunde berätta lite grann av vad hon kom ihåg, även om det inte var särskilt mycket.
– Redan då så uppstod ett jätteproblem. De som förhörde mig förstod inte vad jag sa för att jag råkade använda en del ord som jag inte tänkte på att översätta till vanlig svenska. De förstod till exempel inte »natriumklorid«. Visste inte vad det var, utan de började kalla det för ett gift. Jag försökte förklara att det var vanligt koksalt som finns i tårar och finns på bordet ibland som vanligt salt, men de förstod inte. Den som förhörde mig var en ung civilanställd kvinna. Hon visste inte vad en respirator var, hon kunde inte räkna procent, hon förstod inte när jag skulle förklara olika läkemedel. Till slut sa jag att det är väldigt svårt för mig om jag ska dra hela min utbildning, som består av ganska många år, för dig här i ett förhör. Då sa hon att jag inte skulle vara oförskämd utan jag skulle förklara vidare.
Narkosläkaren säger att mycket av det hon berättar nu sades när bandspelarna var avstängda.
– Jag försökte förklara att jag inte hade gjort något med den här lilla flickan, utan jag hade varit väldigt angelägen om att det skulle bli så bra som möjligt. Den här veckan i september när jag hade skött det här barnet så hade jag bara haft henne. Vilket vi aldrig annars har, vi har ju alltid flera barn. Så jag kunde inte förstå när jag satt där, vad det var som jag hade gjort fel och att jag skulle ha tagit livet av henne.
Hela veckan fortsatte med flera korta förhör.
– Och så träffade jag min advokat och pratade med honom om det hela. När jag frågade vad alltihop grundade sig på framkom det att man hade fått ett blodprov som efter analys på Rättsmedicinalverket (RMV) visade hög halt av tiopental. »Tiopental?« sa jag. Men jag hade ju aldrig ordinerat tiopental till henne under tiden jag var ansvarig.
– Jag försökte berätta hur man vårdar svårt sjuka. Och de sa bara att »du var ansvarig när hon dog, alltså har du givit en dödlig spruta med tio­pental« och »det här är ju dödligt och en dödlig dos«. Jag sa att man inte kan säga det. Det här var en koncentration man hittat i blodprovet, det har inget med en dos att göra. Men det var som att tala förbi någon. De förstod inte vad jag sa. En eftermiddag när de hade stängt av bandspelaren så frågade jag om de hade varit på barn-IVA över huvud taget. Då hade den kvinnliga civilanställda varit där en gång. Har du varit inne på ett rum med patienter? Nej, det hade hon inte varit. Har du sett ett barn i respirator? Nej. Har du sett den här salen där det här ska ha utspelat sig? Nej, det hade hon inte. Så ni har inte varit inne och tittat på det här? Ni vet inte hur det ser ut, ni vet inte hur det går till, ni vet inte hur vi vårdar? Nej. Men hur kan ni då ställa frågor? Det är ju väldigt mycket ni inte förstår? Har ni sett hur mediciner förvaras och hur vi jobbar? Nej. Då sa jag att jag tror att ni har mycket att titta på och kolla upp innan ni drar förhastade slutsatser. För jag har inte gjort något utöver vad jag har rätt att göra i mitt yrke.
– När jag ibland under förhören var tvungen att tänka efter hur jag skulle säga på svenska så påstod de att jag pratade långsamt för att jag skulle kunna komma på hur jag skulle konstruera lögnerna. Så sa poliserna.
Narkosläkaren säger att hon kände sig väldigt ensam.
– Jag fick inte ha några kontakter, fick inte läsa någonting, inte någon tidning, inte någon bok. Ingen tv, ingen video eller radio. Bara prata med advokaten.
Narkosläkaren berättar att under den veckan hon satt i arresten på polisstationen så var lampan tänd dygnet runt.
– De kom in och öppnade dörren ideligen på natten, när jag skulle försöka sova.
På torsdagen fick narkosläkaren veta att hon skulle på häktningsförhandling på fredagen.
– Sista natten så var det en polis som tittade till mig. Han sparkade med sina stålhättor på dörren varje gång och skrek att jag skulle ställa mig upp, så att han skulle se att jag levde. Till slut när han hade gjort det varje halvtimme så orkade jag inte. Då kom han in i cellen och sa att jag var tvungen att ställa mig upp. Jag sa att jag ska på förhandling i morgon, jag måste få sova, jag förstår inte varför du ska ha mig att stå upp varje halvtimme här på natten. Då slängde han ner mig på britsen, in i väggen, och sa att om jag inte förstod det så kanske jag förstod det efter det här. Det är ju ren tortyr.
Inför häktningsförhandlingen fick narkosläkaren duscha och sätta på sig rena kläder som hade lämnats till henne.
– Och jag fick borsta tänderna för första gången.
När hon fördes in till häktningsförhandlingen försökte hon så gott det gick att dölja sitt ansikte för kamerorna.
– Jag hade ju inte gjort någonting fel, så jag ville inte framträda. Det var skönt att det bestämdes att förhandlingarna skulle hållas bakom stängda dörrar.
Inledningsvis var det åklagaren Elisabeth Brandt som höll i utredningen. Narkosläkaren säger att det var först under häktningsförhandlingen hon fick en sammanhängande bild av vad anklagelserna bestod i.
– Att jag hade begått ett barmhärtighetsmord. Att jag inte hade orkat se den här sjuka lilla flickan, och därför hade jag givit henne en dödlig dos av tiopental.
Jag sa att natriumklorid var det enda jag hade sprutat på flickan den sista dagen. Då sa Elisabeth Brandt: »Natriumklorid! Här hör ni hur hon pratar om gift! Hon har använt gift!« Jag försökte säga att natriumklorid inte är något gift men fick höra att jag försökte förklara bort mig. Jag kände att inte ens här förstår de vad jag säger. Finns det ingen som jag kan få prata med som kan någonting? Som är sjukvårdsutbildad på något sätt. Åklagaren påstod att eftersom tiopental inte fanns skrivet i journalen så hade jag gett det. Jag tänkte hela tiden: »Är detta Sverige?«
– Sedan fick jag veta att jag var häktad. Anledningen var att jag annars skulle kunna prata med den undersköterska som hade varit med och vårdat flickan. Men vi hade ju jobbat ihop i nästan ett halvår. Så vad skulle jag säga till henne nu? Jag förstod inte riktigt det där.
– Jag fördes till Kronobergshäktet på fredagseftermiddagen. Då var det en ny omgång med att jag skulle klä av mig och få på mig andra kläder. Jag blev inlåst i ett rum, och så fick jag veta att jag var häktad med re­striktioner som betydde att jag fortfarande inte fick läsa dagstidningar eller se på tv, prata med någon, eller ringa någonstans. Bara prata med min advokat. På häktet var de väldigt vänliga. De förstod att jag var ganska omtumlad. De förklarade och kom in och pratade med mig lite grann då och då. Min advokat kom också varje dag.
På måndagen den 9 mars hade Björn Hurtig skrivit en överklagan av häktningsbeslutet, men innan tingsrätten hann ta ställning till den hade åklagaren bestämt att narkosläkaren skulle släppas ur häktet.
– Då hade jag blivit förhörd i totalt 92 minuter under åtta dagar. Det var flera tillfällen, men totalt en och en halv timme var vad jag fick försvara mig under. Och då var det nästan ingen idé att försvara sig, för de hade redan bestämt att det var jag som hade dödat den här flickan med för mycket sömnmedel, och de förstod inte vad jag försökte säga.
Narkosläkaren säger att hon aldrig var rädd trots behandlingen på polisstationen.
– Jag visste att jag inte hade gjort något, så jag tänkte att på något sätt måste det här lösa sig.
– Men att man fick behandla en människa så! Det visste jag inte. Då förstår jag hur förfärligt det måste vara när någon annan är fullständigt oskyldig, och kanske inte har en chef, som förstått att det här är något tokigt, och som kan ringa och ordna. Det här var fruktansvärt. Så här får det inte gå till i Sverige.
Narkosläkaren berättar att försvarsadvokaten sa att det ändå är ungefär så här det går till.
– Han sa att de är väl lite hårdare mot mig än de brukar, därför att det inte är så vanligt att man har en kvinnlig överläkare i cellen. »De är säkert väldigt upprörda över att de hört att du har dödat ett barn.«
– Det som har varit obehagligt för mina vänner och min familj var det som skedde när Elisabeth Brandt hade kommit ut från häktningsförhandlingen. Hon stod med ett leende och sa »ja, det är klart att hon blev häktad, det är ju ett barmhärtighetsmord hon har begått«. När jag såg det sedan förstod jag att redan innan man anhöll mig, så hade man bestämt att det var jag som hade gjort det här. Det fanns inga alternativ.
I april 2009 byttes åklagaren ut mot chefsåklagare Peter Claeson. Elisabeth Brandt sa i ett pressmeddelande att fokuseringen på hennes person blivit alltför stor.
När narkosläkaren släpptes ur häktet ville hon bara hem. Väl hemma möttes hon emellertid av en uppochnedvänd lägenhet.
– Polisen hade gjort husrannsakan hemma hos mig. När jag kom hem och började titta igenom lägenheten, såg jag att min dator var borta. Och de hade plockat ner alla tavlor och varit och rotat runt bland alla kläder. Veckan innan hade jag fått en del av ett styckat rådjur av mina vänner som jagar, och hade precis stoppat in det i ett litet frysskåp. När jag öppnade frysen såg jag att de hade tagit ut en bit av det frysta rådjuret. De trodde väl att jag hade barn nedfrusna … Överallt, precis överallt, hade de varit. Vad letade de efter? Tiopental?
Narkosläkaren säger att hon aldrig fått någon förteckning över vad de tagit i beslag, trots att hon har begärt det.
– Efter ett tag frågade de min advokat om jag ville ha tillbaka min dator, de hade gått igenom den. Jag har inte haft något konstigt på min dator, så klart att jag ska ha tillbaka den, sa jag. Då hade de tagit datorn, men inte hårddisken.
Narkosläkaren säger att hon fick täcka för alla fönster i lägenheten eftersom det var journalister överallt. De stod på gatan och satt i bilar utanför, och de knackade på. Porten var låst, men de tog sig in ändå.
– De stod och ropade i brevlådan och stoppade ner små lappar att jag skulle ringa dem och att de ville ha kontakt. De såg väl att det lyste när de öppnade brevlådan. »Hallå, vi vet att du är hemma, hallå, hallå!«
Narkosläkaren berättar att hennes vänner fick komma och eskortera henne när hon skulle någonstans.
– Eller så åkte jag taxi, jag sprang ut till taxin.
Narkosläkaren tänkte att det hela skulle gå över när fallet snart inte var aktuellt längre, att det skulle komma andra nyheter nästa vecka. Men uppmärksamheten och jakten har pågått sedan dess, säger hon.
– Det har varit väldigt, väldigt jobbigt. Jag fick hotbrev också, i brevlådan och via nätet. Mordhot. Långa tider gick jag inte ut om jag inte hade någon med mig. Och min bil blev påkörd på gatan. Bara den. Blev jätteförstörd vid flera tillfällen. Folk stod i mörkret och väntade på mig. En journalist stod i källaren, och när jag skulle ut på kvällen med hundarna, så hoppade hon fram och stoppade en mikrofon framför näsan på mig »jag vet att det är du, vad har du att säga?«. Då bestämde jag mig för att flytta. Det var inte värt att bo i stan.
Narkosläkaren beskriver att hon inte längre kunde känna sig trygg ens i sitt eget hem efter att hennes namn, personnummer och adress lagts ut på Internet.
– Så det var inte så konstigt att det kunde skrivas brev och ringas. Jag spärrade telefonen, och när jag flyttade så blev det bättre.
Nu bor hon långt ute på landet i en bostad som hon skaffade när hon sålde sin lägenhet inne i Stockholm. Men narkosläkaren påpekar att flytten ju var påtvingad av den situation som var och dessutom har inneburit att hennes sociala nätverk blivit mycket mindre. Däremot säger hon att hon genast kände sig trygg i sitt nya hus.
– Även om min nya adress också har legat ute på nätet. Men jag tänkte att det är svårare att hitta mig i skogen än i centrala Stockholm.
Dagen efter att narkosläkaren släpptes ur häktet så gick hon till jobbet.
– Jag ville till jobbet för att hälsa på alla mina arbetskamrater. Det var väldigt viktigt att komma upp dit och prata med dem och med mina fackliga representanter, som jag fått väldigt bra stöd av hela tiden.
– Jag fick ju direkt stöd också från kollegerna. Dessutom från massor av kolleger runt om i landet, många som inte kände mig. Jag fick brev och sms och mejl och små paket från alla möjliga människor, kända och okända. Det var skönt, för jag kände att jag inte var det här monstret som jag var framställd som.
Till att börja med träffade narkosläkaren sin advokat i stort sett varje dag, mycket för att förstå vad rättsprocessen innebar. Fortfarande var hon inställd på att det hela skulle bli något kortvarigt.
– Det här skulle handläggas snabbt eftersom det var ett litet barn det gällde. Då ska man handlägga det fort. Men tiden gick, och så skulle åklagaren bestämma sig för om han skulle väcka åtal eller inte. Och det blev uppskjutet och uppskjutet.
Efter ett tag fick narkosläkaren och hennes advokat ut de ljudband som tagits upp av samtal mellan polis och rättsläkaren, som hade skrivit intyget, och polisens samtal med den rättskemiska avdelningen.
– När jag hade lyssnat på dem så förstod jag hur det hade kunnat bli så här tokigt. För det var ju tokigt alltihop. Fria fantasier!
Narkosläkaren är kritisk till att rättsläkaren i samtal med polisen gav sig in i resonemanget kring hur intensivvård fungerar, hur journaler förs och indikationer för tiopental. Narkosläkaren anser att såväl rättsläkaren som rättskemisten gick långt utanför sina kompetensområden.
– Var finns rättssäkerheten?
– Min advokat och jag överklagade och skrev papper, skrev och skrev … Under de här två åren och nio månaderna så har jag väl jobbat i snitt säkert 20–30 timmar i veckan. Ta reda på fakta och skriva. Förstå och förklara för min advokat, prata med olika experter och skriva. Det har varit ett jättejobb.
Narkosläkaren säger att det tog ungefär ett år innan hon insåg att hon stod inför en lång och omfattande process.
– Alla skrivelser som advokaten och jag gjorde fick bara »nej, nej!«. Och åklagaren tog inte upp det och brydde sig inte om det, och vi försökte föra in mer och mer: tala om att det här har ni missat och det här borde kollas upp, men det var ingen som lyssnade.
Den 1 februari 2010 väckte åklagaren åtal, och så småningom bestämdes att rättegången skulle inledas den sista maj.
– Då hade vi hela våren försökt få en revision av RMV, rättskemi. Det var jättemycket jobb. Vi fick avslag från RMV, och vi fick avslag från åklagaren. Till sist tog vi det till tingsrätten, och de sa ja. Det här var ju jätteviktigt.
I slutet på maj lade Olof Beck, professor i analytisk klinisk farmakologi, som på uppdrag av narkosläkarens försvarsadvokat deltagit i revisionen av Rättsmedicinalverkets handläggning av ärendet, fram sin rapport. Den var mycket kritisk.
– Granskningen var fantastisk. Den pekade på fel som jag hade påtalat för Björn [Hurtig] hela tiden. När han också började förstå det, så insåg vi att det inte skulle bli så lätt, det skulle ta lång tid och vi skulle få kämpa ännu mer. Och Björn började prata om en rättsskandal. Han fick på sitt håll stöd från många kolleger och juridiskt skolade människor, och jag fick från mitt håll.
Narkosläkaren säger att det var tur i oturen att hon har jobbat så pass länge och dessutom är forskare och därmed van vid att ifrågasätta, läsa mellan raderna, att leta litteratur och referenser.
–Jag hittade väldigt mycket som aldrig Rättsmedicinalverket, rättskemi och rättsmedicin har tittat på. De har inte läst vad som finns i litteraturen. Det har gjort mig jätterädd. Advokaten bad att få deras referenser för att få veta vad de grundar sina slutsatser på och massa andra frågor. Men vi fick aldrig några svar.
Efter kritiken av RMV så begärde såväl försvarsadvokaten som åklagaren mer förberedelsetid, och lagmannen vid Solna tingsrätt beslöt att skjuta upp rättegången. Åklagaren vände sig till Socialstyrelsens rättsliga råd för att få svar på om det verkligen fanns anledning att ifrågasätta analyssvaren från RMV. Och narkosläkaren fick fortsätta sitt liv i väntan och ovisshet.
– Jag har klarat att hålla ihop för jag visste att jag inte har gjort någonting, och jag har haft fantastiska arbetskolleger, vänner och familj som har ställt upp, och så har jag haft ett väldigt stöd av Björn Hurtig. Vi har haft kontakt flera gånger i veckan och pratat jättemycket.
Narkosläkaren vill i nuläget inte kommentera något om sina anställningsförhållanden under tiden för utredningen och efter rättegången.
– Jag har haft kontinuerlig kontakt med mina arbetskamrater. Det är allt jag vill säga.
Hon berättar att hon vid några tillfällen sökt andra tjänster på olika ställen i Sverige men inte fått någon ny anställning.
– De har förklarat att fastän jag är mest meriterad så kan man inte/vill man inte anställa mig när jag har ett åtal hängande över mig. Från Socialstyrelsen har man sagt att jag ska behandlas som vilken legitimerad läkare som helst, för jag är inte dömd. Men i praktiken har det inte varit så.
Narkosläkaren är docent och berättar att hon tidigare haft uppdrag inom forskning och undervisning på Karolinska institutet men inte fått fortsätta med det.
– Jag har blivit förbjuden av rektor att fortsätta mina engagemang. Jag har väldigt tydligt fått det klart för mig att jag inte är välkommen där.
Narkosläkaren säger att hennes forskning har fått läggas ner helt och hållet.
– Jag har inte heller kunnat handleda eller vara aktiv på något sätt. Det är väldigt tråkigt, och det har varit oerhört jobbigt.
Narkosläkaren berättar att hon även suttit med i den regionala etikprövningsnämnden i Stockholm.
– Där blir man utsedd av utbildningsministern, det låter väldigt fint. Men jag blev uppringd av sek­reteraren på Utbildningsdepartementet, som sa att jag inte fick delta i sammanträdena som hålls regelbundet. Jag bad att få skriftligt på det, men det fick jag inte.
– Utbildningsdepartementet sa att de inte vill ha KI:s namn nedsvärtat.
Narkosläkaren säger att hennes egen tolkning är att fallet till att börja med inte framställdes till hennes fördel. Hon menar att hon redan från första början betraktades som dömd i medierna.
– Från början var det väldigt filtrerad fakta som kom ut, och har man bara läst den så …
Utifrån narkosläkarens berättelse låter det som att de som sitter på positioner med makt att besluta inte riktigt har vågat stå upp för tanken att man är fri och oskyldig tills man är fälld.
– Nej, så är det, säger narkosläkaren.
Socialstyrelsens rättsliga råd anlitade den norska rättstoxikologen Jørg Mørland som vetenskapligt råd för att granska RMV:s hantering av ärendet. I sitt yttrande uttryckte han tvivel över många av RMV:s slutsatser, bland annat ansåg han att den rättskemiska avdelningens kvantifiering av tiopental var osäker, han uttryckte också osäkerhet kring vilka nivåer av tiopental som funnits i flickans blod i döds­ögonblicket och var tveksam till slutsatsen att flickan levt då tiopental tillfördes. Många trodde att det skulle leda till att åklagaren lade ner fallet eftersom alternativa förklaringar till att tiopental hittats i flickans blod förts fram. Men han stod fast och lade till »i andra hand försök till dråp« i gärningsbeskrivningen. I april 2011 bestämdes att rättegången skulle inledas i mitten av september.
Narkosläkaren hade en god vän och en kollega på plats under rättegångsdagarna.
– Det var viktigt att de var där. Det var viktigt att höra hur de upplevde mig och alla vittnena och det som pågick, och min arbetskamrat var viktig för hon kunde se det från den medicinska sidan.
Narkosläkaren beskriver hur hon inför rättegången kände att hon måste tro på sin sak och utstråla den säkerhet som hon visste fanns där.
– Det här var det första tillfället som jag skulle få säga inför andra vad som hade hänt och inte hänt, göra klart vad min ståndpunkt och min syn på det hela var. Nu visste jag att jag skulle få berätta. Och jag visste att Björn Hurtig var mycket väl förberedd, och vi hade väldigt bra vittnen.
Under de första dagarna dolde narkosläkaren sig under en svart sjal på grund av mordhoten hon fått och för att hon var rädd att åhörarna skulle fotografera i rättssalen, trots att det inte är tillåtet.
– Men jag blev väldigt väl bemött av rätten. Domaren var väldigt noga med fotoförbudet, och jag behövde inte gå in och ut tillsammans med allihopa, utan fick vara på ett annat ställe.
Narkosläkaren säger att det kändes underligt att möta föräldrarna i rätten eftersom hon upplevde att de hade haft en bra kommunikation under vårdtiden.
– De hade förmedlat till mig att de tyckte att det hade varit bra, att de hade fått svar på allt. Att då se dem med helt andra förutsättningar var väldigt konstigt.
Narkosläkaren visste ju inte förr­än långt senare att föräldrarna tre veckor efter att flickan dött gått till polisen för att få en obduktion till stånd, något som de hoppades skulle ge svar på varför flickan inte hade någon hjärna kvar, vad som hänt den senaste tiden före bortgången och varför hon dog.
– De var ju på ett återbesök. Jag önskar att de skulle ha ringt igen i stället. Till mig eller någon på neonatalavdelningen, som de hade förtroende för, gått igenom hela journalen och diskuterat, innan de tagit beslutet att polisanmäla.
En obduktion gjordes efter polisanmälan, och det preliminära utlåtandet från rättsläkaren angav att flickan dött i sviterna efter sin hjärnblödning. Därefter lades förundersökningen ner. Rättsläkaren skickade också iväg ett blodprov om 3 ml till RMV:s avdelning för rättskemi för analys. Det var utifrån den analysen, där RMV hävdade att man funnit 2 000 mikrogram tiopental/gram lårblod, som rättsläkaren drog slutsatsen att dödsfallet var att betrakta som onaturligt till följd av överdosering av annan person. Därefter tog rättsläkaren kontakt med åklagaren, och förundersökningen återupptogs i början av februari 2009.
Narkosläkaren säger att hon tycker att familjen har blivit lurad.
– Det är fruktansvärt. De skulle få svar på vad som hände sista veckan, sa deras målsägarbiträde. Rättegången handlade inte om vad som hände sista veckan, den handlade om vad som hände i dödsögonblicket. Målsägarbiträdet och åklagaren satte upp högre mål och förväntningar hos föräldrarna än vad de fick.
Narkosläkaren menar att hon själv hela tiden haft bilden klar för sig, av vad som egentligen hänt flickan, varför man hittade tiopental i hennes blod trots att hon inte fått det läkemedlet under de sista timmarna i livet.
– Hon har vid ett flertal tillfällen, dagarna innan hon dog, fått tiopental av andra kolleger på BIVA, som inte noterade det i journalen. Det framkom ju också under rättegången, så det är inte jag som är skyldig till de postmortala tiopentalnivåerna.
Narkosläkaren säger att det här var en flicka med svåra kramper som inte gick att häva och att man dessutom inte vet hur en så här gravt hjärnskadad flicka reagerar på tiopental. Hon poängterar att just det har många, bland annat Jørg Mørland, påpekat.
– Det var skönt att läsa det. Det kanske inte passerar in genom blod–hjärnbarriären, och flickan kunde kanske inte kliniskt svara på tiopental. Det är inte konstigt att man har kunnat visa tiopental i blodprovet, men koncentrationen är helt tossig.
– Och glöm inte att det fanns bara blod till en analys. Det fanns alltså inget B-prov, och man har därför aldrig kunnat kontrollera analysresultatet från ursprungsprovet. De kontrollanalyser man gjort på rättskemi är på ett utspätt prov som underkänts av både professor Beck och Mørland. Så »säkra« var rättskemis resultat! Och jag undrar om det finns andra som blivit dömda på de lösa grunder som finns hos RMV.
Narkosläkaren antecknade ihärdigt under rättegångens alla åtta dagar.
– Jag tittade på föräldrarna också men tänkte att jag måste koncentrera mig på fakta nu, jag måste försöka bortse från det emotionella, för det har jag gått igenom under de här åren. Så jag försökte lyssna kritiskt på vad de andra sa för något, jag försökte att inte tänka så mycket på besvikelse eller ilska.
Narkosläkaren lägger stor skuld på åklagaren. Att hon själv, men även flickans familj, fått gå igenom hela den här processen.
– Jag hade ju läst alla vittnesmålen innan rättegången, och alla som kom ifrån de anhöriga var ju lite olika. Och det var inte så starkt som åklagaren hade framställt det. Men åklagaren hade sagt i olika intervjuer att det skulle komma fram väldigt mycket nytt under rättegången. Jag satt och väntade. När kommer det här nya? När kommer de här väldigt graverande sakerna för mig? Men de kom aldrig och det var skönt, för då förstod jag att det kanske varit skrämseltaktik.
– Kom ihåg att det inte har kommit fram ett enda bevis mer från åklagarsidan än vad som fanns vid häktningsförhandlingarna. Ingenting mer. Det som kommit fram har kommit från försvarsadvokaten och mig. Revisionen av RMV, expertuttalanden, referenser och så vidare.
Narkosläkaren säger att hon tänkt mycket på hur det kunde bli så här, varför åklagaren fortsatte att driva processen, trots att egentligen inga nya uppgifter som styrkte hans sak lades fram. Hon säger att hon gått ett steg tillbaka och anser att det bland annat är rättsläkarens tvärsäkerhet och bristande förståelse för till exempel hur intensivvård fungerar och hur man använder tiopental som det bygger på. Narkosläkaren tror att det hela blev en så stor grej när rättsläkaren sedan pratade med rättskemi och med åklagaren.
– Och sedan gick åklagaren ut och sa att det är ett barmhärtighetsmord och att jag hade gjort det med uppsåt. Det blev något som spann vidare. En hönsgård av en fjäder. Jag tror att det var svårt att bromsa det. Prestigen blev viktigare än att förstå.
Narkosläkaren önskar att åklagaren i stället hade börjat med ett samtal med henne innan man behövde slänga henne i en cell.
I samtalet med polisen uppgav rättsläkaren också att hon haft svårigheter att få ut journaler från flickans sista tid i livet. Tillsammans med dem som förhörde henne konstateras att det är »jättekonstigt«.
– Där blir jag utpekad som att jag har fifflat med journalerna, undanhållit papper. Jag har inte gjort någonting fel utan exakt som man ska. Journalerna finns där. Rättsläkaren har suttit och pratat med polisen om hur man gjorde förr, som om vi fortfarande hade pappersjournaler. Vi har bara datajournaler, men det är ingen som har lyssnat på mig när jag har sagt att vi har flera datasystem.
Narkosläkaren säger att det faktum att hon inte givit flickan tiopental, och därmed heller inte noterat något sådant i journalen, har polisen tolkat som att hon försökt dölja något.
– Jag gav henne bara en morfin­infusion, och det har jag antecknat i journalen.
När flickan i ett tidigare skede fått tiopental, något en sjuksköterska vittnade om under rättegången, och det trots allt inte har noterats i journalen, så menar narkosläkaren att det också tolkats till hennes nackdel.
– Det blir ingen logik!
– Jag vet ju att man i vissa situationer kan glömma bort att skriva i journalen, och det vittnade flera om under rättegången. Men det går inte att sticka under stol med att om mina kolleger hade varit mer korrekta med journalföringen så hade jag inte hamnat i den här situationen.
Narkosläkaren tror att de som gav flickan tiopental under hennes sista dagar och ändå glömde att notera det, inte har vågat träda fram och korrigera det i efterhand.
– Hela den här cirkusen har gjort att alla är jätterädda. Men det blev oerhörda konsekvenser av det för mig. Hade man kunnat klarlägga det här i tid så hade det inte behövt bli så här.
Den 21 oktober i år föll så tingsrättens friande dom. Åtalet ogillades eftersom analysresultaten från RMV inte kunde anses tillräckligt tillförlitliga. Det gick enligt tingsrätten inte att säga hur hög koncentrationen av tiopental var, och det gick heller inte att utesluta att förekomsten av tiopental hos flickan berodde på vården under flickans sista dagar i livet. Dessutom skrev tingsrätten att man inte funnit att narkosläkaren skulle ha gjort något som inte varit medicinskt motiverat.
– Jag är väldigt tacksam för den dom som har skrivits, att nämndemännen och domaren verkligen satte sig in i och förstod mer än vad många andra gjorde. Det känns bra att domen är väldigt klar och tydlig, det finns inget som hänger kvar över mig. Men skadan, de förlorade åren, dem får jag inte tillbaka på något sätt.
Narkosläkaren säger att tre år är en lång tid.
– Eller 984 dagar, som det var från att jag greps till det att domen vann laga kraft. Det är väldigt långa dagar i ett sådant sammanhang. 984 dagar som åklagare och RMV stulit från mig!
Narkosläkaren beskriver sitt liv under alla dessa dagar som en flykt.
– Man orkar inte träffa männi­skor, man vill bara ha de närmaste omkring sig. Orkar inte prata med folk, inte förklara eller försvara.
Hon beskriver hur hon har blivit vaksam och försiktig, ja, rent otrevlig, om det kommer fram en okänd människa som vill fråga om något.
– Och så fort jag ser en polisbil så mår jag riktigt, riktigt illa.
Narkosläkaren säger att om den här historien kan leda till något gott, så skulle hon önska att man aldrig får hålla polisförhör med sjukvårdspersonal i en liknande situation, utan att det finns sjukvårdsutbildade med.
– Som förstår vad man säger, som förstår situationen. Ingen av poliserna hade över huvud taget sett salen där detta skulle ha hänt. Ingen har sett ett sjukt barn. Hur ska man då kunna anklaga någon och ställa adekvata frågor? Man måste få ha en tolk med när man inte förstår varand­ra!
I slutet på oktober samlade narkosläkaren många av sina vänner och kolleger för att tacka för deras stöd, men också för att själv göra ett symboliskt avslut av det som varit och ett avstamp inför det som kommer. Nu vill hon framåt.
– Framåt är att komma tillbaka så gott det går till mitt gamla liv, till att kunna vara en bra doktor.
Narkosläkaren säger att det är möjligt att patienter eller föräldrar kommer att reagera, men att det inte finns något annat att göra då än att säga att det är över.
– Och att det aldrig har varit något mer än en uppdiktad historia från polis, åklagare och RMV.
– Det kommer naturligtvis att hända. Men jag har också fått brev från före detta patienters föräldrar, och från många som inte känner mig, som skriver att de aldrig skulle tveka om att överlämna sina barn till mig. Kanske tänker de också att jag är extra försiktig, extra noggrann, när jag vet vad det kan bli för tokigheter.
Narkosläkaren säger att hon inte är rädd för att arbeta med döende patienter igen.
– Vi har upparbetat en rutin, den känner jag mig trygg i efter att ha pratat så pass mycket med kolleger om vad jag gjorde, och de har sagt att det är precis så här vi gör på barn-IVA.
Nu vill narkosläkaren sluta gräva ner sig i det som har hänt.
– Jo, jag kan prata om det för jag har inget att dölja, men jag kan inte leva med en stämpel i pannan: »Det är jag som är ’barnläkaren’.«
Hon säger att det har varit viktigt att det har hetat »barnläkaren« i kvällspressen.
– För det här har inte varit riktigt, det har bara varit en tokig historia, och jag är ingen barnläkare, jag är narkosläkare, intensivvårdare, och det ska jag fortsätta vara!
Narkosläkaren har undanbett sig all slags fotografering och publicering av namn.







Läkartidningen
Läkartidningen
Sara Gunnarsdotter, reporter på Läkartidningen, belönades med diplom, blommor och prispengar för sin intervju med narkosläkaren i Astrid Lindgren-fallet.

Kommentarer till Läkartidningens artiklar på nätet


Artikelns rubrik:

Friad – efter två år, åtta månader och nio dagar

(Visa artikeln)
Det finns 41 kommentarer till denna artikel:
DatumInläggets rubrik
2011-12-21Obducentens roll underskattad?
Först vill man som läkare notera att det är ytterst skrämmande att polisväsendet har så lite kunskap om läkares medicinska kunskaper. För att inte tala om behandling av människor i allmänhet, där borde de väl vara experter men i det här fallet visar det snarare på fullständig renons på bedömningsförmåga. Har man matats för mycket med skurkar som lever med lögner och bedrägerier som sina livsuppgifter så att man har glömt den vanliga människan? Efterlyser mer utbildning i polisutbildningen hur en normal människa fungerar. Nu verkar man ha glömt den delen.
Det är som om man som läkare talade ett främmande språk inom rättsväsendet och då borde man få tolk, som den åtalade mycket riktigt nämnde. Så här borde det i alla fall inte få fortgå.

Har försökt läsa allt som stått om fallet för att få riktiga svar för att inte bara matas med medias och framför allt kvällspressens »drev«, men inte funnit något om obducentens roll i det hela. Alla med minsta sjukvårdskunnighet vet ju att efter döden så rinner blodet till lägsta punkten, dvs till ryggen och lårets baksida vid liggande på rygg (=likfläckar). Med en individ som har så dålig cirkulation före döden som i det här fallet måste ju blodet ha samlats i bakre delen av låret sedan åtskilliga dagar, där naturligtvis även all medicin från alla tidigare injektioner samlats; någon nedbrytning som i normalfallet kan det ju inte ha varit fråga om. Togs blodet för analys där, vilket har sagts, kan man säkert finna alla injektionsmedel i hur stora koncentrationer som helst från veckor tillbaka. Obducenten och hans handhavande anser jag ha en stor skuld till att hela cirkusen fick fortgå så länge. Varför togs detta inte upp mera ingående? En självklar sak enligt min åsikt.
Ruth Felldin
leg läkare, privatpraktik

2011-12-21Polisens metoder vid förhör av narkosläkaren
Det är otroligt att man i en öppen demokrati, som man i Sverige påstår sig ha, har en polismakt som agerar vid förhör med typ stalinistiska metoder. Tyvärr känner jag till andra fall där polisen agerat på precis samma sätt mot oskyldigt anklagade. Jag hoppas staten ersätter narkosläkaren åtminstone ekonomiskt med råge. Hennes lidande under denna vidriga process går ju tyvärr inte att gottgöra.
Kerstin Ermebrant
specialist i allmänmedicin och FHV, stafettläkare

2011-12-21Egenskaper som krävs i läkaryrket
Mod, intelligens och uthållighet!
Lykke Munk
konsult, specialist i psykiatri

2011-12-21Granskning har begärts
Den 17 november gick följande skrivelse till justitieminister Beatrice Ask:

http://tinyurl.com/83ck9so

En motsvarande skrivelse (samma bilaga) med uppmaning om att inleda förundersökning mot chefsåklagare Peter Claeson med anledning av misstänkt obefogat åtal enligt BrB 15 kap 5§ gick den 21 november till Justitiekansler Anna Skarhed (Dnr 7718-11-21).
Ingvar Ericson
civ ing, egenföretagare

2011-12-21Förnedring 2010
Jag har läst artikeln i LT om narkosläkaren. Det är en skrämmande läsning. Jag är skakad; kan det gå till så här i Sverige 2010? Ingen människa, oavsett titel, ska behöva utsättas för denna förnedring som narkosläkaren utsattes för. Jag tänker då bl.a. på att natten innan en livsavgörande förhandling tvingas narkosläkaren att ställa sig upp varje ½-timme, och om hon inte lyder så slängs hon i väggen! Vidare försökte man ”mjuka” upp läkaren med utebliven lunch, middag och frukost, med förevändningen att det ej fanns någon mat!
Nu har hela läkarkåren fått en otäck beskrivning, genom en av våra kolleger, av vad som pågår på institutioner långt från våra mottagningar och sjukhus. Något som vi aldrig kunnat ana innan. Vad säger Justitieministern; får människor behandlas så?

Gerhard Kjellén
överläkare, docent, ÖNH, Kalmar

2011-12-21Rättsstat?
Det är en mycket skakande läsning. Det får inte gå till så här i en rättsstat.
Varför ska fyra poliser hämta läkaren och dessutom på ett bryskt sätt? Varför ska hon inte få veta vad det gäller?
Varför ska hon inte få någon mat?
Varför ska hon inte få sova? Hon är ju inte en kriminell person utan en kvinna, som måste tas om hand medan man utreder om hon ska åtalas.
Vad får man för en sanning från en chockad, hungrig, trött människa, som inte vet vad saken gäller?
Vad hade hänt om hon inte varit en stark kvinna utan brutit ihop i cellen?
Vad hade hänt om hon inte varit en forskare, som tillsammans med sin advokat, haft förmågan att kämpa och ta reda på fakta?
Vad är det för människor, som arbetar inom polisen, som "dömer" en kvinna för mord utan att veta om hon är skyldig?
Läkartidningen och Läkarförbundet måste agera kraftfullt för läkarens skull men också för andra människors skull. Människor som inte har förmågan att berätta vad de utsatts för. Man blir ju rädd att detta inte är en enstaka händelse, men man ska inte döma utan det måste utredas om detta är ett sätt som polisen arbetar på.
Eva Welinder
öl, MD, Ögonkliniken, Kalmar (pensionär som arbetar en del)

2011-12-21Läkarens och människans rättigheter
Jag är inte sakkunnig vad det gäller människans rättigheter vid ärenden där polisen har befogenheter att anhålla en person utan förklaring. Det är medmänskligheten och den rena logiken som ropar inom mig när jag läser de här raderna. Vi som sjukvårdspersonal jobbar från stund till stund för patienternas bästa och har alltid som högsta krav och även behov såsom främsta mål framför oss och det är patientsäkerheten. Det är alltså utgångspunkten. Fel inträffar ändå och det ingår i den mänskliga naturen. Avsiktligt görs aldrig fel. Men hur ser det ut avseende våra rättigheter? Jag förstår när narkosläkaren skriver att hennes kollegor blev rädda allt efter som hände. Det fick bevisas att vi har anledning till att vara rädda. Hur ska man kunna försvara sig om man förblir alldeles ensam i ett sådant skräcktillstånd? Kommer det påverka läkararbetet, sättet att ta ansvar för svåra beslut och det naturliga beteendet mot patienter om man blir tvungen att jämt tänka på hur man ska/bör kunna undvika knepiga, svårförklarliga situationer? Man kan bara inte förbise den här händelsen. Det handlar om oss. Om oss alla.
Edit Floderer
specialistläkare, Centralsjukhuset i Karlstad, hjärt- och akutmedicinkliniken

2011-12-22Hur är det med rättssäkerheten i Sverige?
I Läkartidningens intervju med narkosläkaren ter det sig som om man är rättslös under häktningstiden.
Ska man inte betraktas som oskyldig tills man dömts skyldig?
Vilken roll har massmedia spelat i denna häxprocess?
Narkosläkaren måste vara en stark kvinna, som inte gått under av hetsjakten från vissa inom åklagarväsendet, polis, massmedia och allmänheten.
Denna artikel har slagit på sökarljuset på tre förhållanden som borde bli föremål för fortsatt debatt:
1. Rättssäkerheten för alla under häktningsförhandlingarna.
2. Polis och åklagare behöver ha tillgång till sjukvårdskunnig personal som kan tolka under rättegång av detta slag.
3. Vård i livets slutskede av alla oss som kommer att leva till mycket hög ålder med dålig livskvalitet och som kan hållas vid liv med hjälp av medicinska framsteg.
Den enskilda människan är inte betjänt av sjukvårdspersonalens rädsla för att bli anklagad för "barmhärtighetsmord"
Sjukvården och samhället kommer inte orka bära den ekonomiska bördan av att gamla hålls vid liv, när endast skalet lever.
Är det inte redan så att 90% av sjukvårdens resurser används under de tre sista veckorna av patienternas liv?
Jag vill ha rätt att dö med värdighet.
Lisbeth Nordstrom-Lerner
M.D., pensionerad, USA

2011-12-22Skjut inte på pianisten för att pianot är ostämt
Här har budbäraren – narkosläkaren – blivit måltavla. Barnets död var oundviklig. Ingen i vården kan bäras ansvar för detta skeende, men ändå startas en förfärlig rättsprocess mot en värnlös kollega.
Felet som gjorts är att man utsett en ensamansvarig läkare. Så säger lagen men i ett fall som detta med känd prognos pessima med förnekande anhöriga och långvarigt förlopp borde ansvaret ha delats av hela kliniken. Detta kunde ha skett genom upprepade protokollförda konferensbeslut med närvarande chefer.
Att missbruka PAL på detta sätt är upprörande.
Lars Hetta
f d sjukhusläkare, pensionerad

2011-12-22Partsinlaga
Lite källkritik vore nog på sin plats. Det som berättas här är narkosläkarens version av det som hänt. Jag förvånas över att de poliser och andra som kritiseras i artikeln inte erbjudits att bemöta kritiken. Men det följer kanske i nästa nummer av Läkartidningen?
Björn Johnson
statsvetare, docent i socialt arbete, Malmö högskola

2011-12-22Bananrepublik
Tur – för mer är det inte – att det till slut blev rätt för barnläkaren. Men det krävdes hela hennes medicinska expertis och Björn Hurtigs samlade professionella skicklighet (som jag vet är betydande) för att besegra polis och åklagare som uppenbarligen inte agerat professionellt. Men så är det i Sverige. Dagligen sker övergrepp av den här sorten, och vanligen drabbas resurssvagare personer. Som inte har samma tur.
Dan Hanqvist
advokat, Stockholm

2011-12-22en bra bild av en hård verklighet
Det är mycket bra beskrivning av vad som händer en häktad person som aldrig har varit i fängelse. Det man säger kommer alltid att tolkas till ens nackdel, och okunskapen gör en osäker. Det har också varit intressant läsning utifrån etiskt pespektiv och vården vid livets sluskede. Den stora bristen uppstår när anhöriga inte förstår vad som händer på Iva. De fick inte svaren, och du kunde inte ge dem. Jag är positiv att få en så bra bild av din verklighet och hoppas att du kan bygga upp vad som revs ner. Tack!
Mikael Lindholm
pastor, Gotland

2011-12-22En skakande läsning
Om hälften är sant är det förfärligt nog.
( Jag är latinare, uppfostrad enligt regeln " audiatur et altera pars" - "man måste lyssna på båda sidornas utsaga")
Redan hälften borde leda till skarp granskning av polis och rättsväsende, anklagelser för tjänstefel och avstängning .
Stämmer mer än hälften - ja, då är det obeskrivligt illa ställt för vår yrkeskår!
Alla varma tankar till denna hårt drabbade kollega, hon måste vara mycket stark och trygg i sig själv och alldeles övertygad om att hon har gjort det bästa hon kan -och bättre kan ju ingen av oss göra!
Gertrud Bern, överläkare, pensionerad radiolog

2011-12-22Hur stödjer vi vår kollega ?
Den juridiska processen var nödvändig i detta fall med allvarliga anklagelser. Granskning borde förstås göras om den polisiära och juridiska handläggningen var optimal.
Det viktigaste är dock att bygga upp en kanal/system för att kunna stödja en kollega som råkat illa ut. Är vi tillräckligt kollegiala för detta ? Finns det förslag (exempelvis från den drabbade) hur praktiskt gå till väga ?
Michael Matousek, Läkare, Vasa Parkinson-mottagning

2011-12-22Kafka lever
Mycket lärorikt. Och kanske kan det hända vem som helst av oss, alla läkare fattar svåra beslut som i annat ljus än oplampans kan ifrågasättas.
Jag tycker det skulle vara väldigt bra med en artikel av samma slag som vår gamla broschyr "vad händer om du blir anmäld", d.v.s. angående den relativt milda stressen av dåvarande HSANs intresse.

Men, hur lång tid tar det att få fram advokat, har man inte rätt kräva det, och varför inte bara tiga i avvaktan på rättssäker behandling. Medicinsk facktolk verkar ju vara synnerligen viktigt, men finns antagligen inte tillgänglig. Får man anteckna och får man spara sina noteringar. Ja, det är ju tusen frågor om sådant som man aldrig mött, och verkar minst lika skrämmande och okänt som jag antar envar ovan i vår värld skulle känna på en bår i oplampans blåa sken.

Vi är nog duktigare på att förklara sammanhangen för den som paragrafer kränger än vad de är att förklara för oss som sköter kroppens skröpliga fodral. Man slås av vad svårt det var att få fram sammanhang, och där har faktiskt den drabbade tolkningsföreträde.

Och som annan påpekat det vore också mycket intressant med att ta del av hur de anklagade i denna kafkaberättelse förklarar sig, även om jag misstänker det blir precis så byråkratiskt och svårförstått som det mummel som hördes i de korridorer Kafka beskrev i det gamla, gråa, galna Prag.
Björn Bragée, narkosläkare, egen praktik

2011-12-23Förstår
Förstår Julian Assanges oro, förstår att allt gått rätt till i "allmänläkaren och obducentens" rättegångar?? Glad att jag lämnat yrkeslivet!
kurt björk, Allmänläkare/Psykiater/Pensionär

2011-12-23POLISEN BORDE TVINGAS UPPLYSA MISSTÄNKTA BÄTTRE
Enligt Europakonventionens artiklar om de mänskliga rättigheterna har åklagaren och polisen skyldigheten att utföra förundersökningar på ett objektivt sätt. Det betyder i praktiken att de måste framta allt som är till den misstänktes fördel såväl som hans nackdel. Tyvärr är det så att ofta i Sverige följs inte detta och det som barnläkaren beskriver är vardagsmat hos den svenska polisen och åklagarmyndigheten. Det är ofta så att polisen och åklagarna automatiskt utgå ifrån att den person de har i sitt förvar är den skyldige. Vad som behövs i Sverige är en benhård regel om att Polisen underrättar en misstänkt person om sina rättigheter d.v.s att han/hon behöver inte säga någonting utan att ha en advokat närvarande.
I USA kallas detta för "reading a person's rights". I Sverige händer det alltför ofta att första gångs förhörda personer inte känner till att de har valet att tiga tills de har fått en advokat. Många felaktiga domar kommer som resultat av snabba förhör som utförs med misstänkta utan att de har tryggheten av ett juridiskt ombud närvarande under förhöret. Barnläkaremålet är bara ett exempel på hur ett första förhör kan gå snett.
William (Billy) Butt, debattör, Stockholm

2011-12-23Behandlingen av fakta känns igen...
Det som slår mig (och skrämmer mig) under läsningen är hur jag kan känna igen frustrationen angående att polis/myndigheter/media m fl inte förstår eller bryr sig om fakta i målet.

Jag är ju då inte läkare, utan datatekniker, och, i ganska precis alla fall av lagstiftning och rättegångar som har med upphovsrätt, övervakning, internet m m att göra är det precis exakt så här. Fakta bortses glatt ifrån, experters uttalanden ignoreras, och man utgår från en förenklad och ofta fullkomligt felaktig bild av hur verkligheten ser ut och fungerar.

Så, kravet på att det borde finnas ämneskunniga på plats vid den här typen av ärenden är minst sagt rimligt, och bör gälla för alla områden, inte bara medicin och/eller datateknik.
Patrik Rydberg, Software Design, Blackbell AB

2011-12-23Slutsatser
Med viss reservation för att artikeln beskriver endast ena partens vittnesmål i denna sorgliga historia kan jag inte annat än dra följande slutsatser:

-Man riskerar att bli sämre behandlad av polisen än andra om man råkar vara överläkare.
-Polisen använder betydligt mer våld än nöden kräver (jfr hämtningen av Ingmar Bergman under en repetition)
-Polisen följer inte regelverket då de inte omedelbart erbjuder advokat och då förhöret leds av en medicinskt okunnig person.
-Behandlingen i häktet med väckning varje halvtimme bör rubriceras som tortyr.
-Åklagaren borde rimligen ha lagt ner åtalet i ett tidigt skede eftersom inga nya uppgifter framkom under domstolsförhandlingarna. Påverkan av massmedia??

Detta fall MÅSTE leda till en noggrann utredning om inte människor helt ska tappa förtroendet för rättsapparaten. Om detta sedan leder till förbättringar har väl ändå fallet bidragit till något positivt. Men med omänskliga umbäranden för offret.




Gösta Eliasson, Allmänläkare, SFAM

2011-12-23så är det här
Jag är inte riktigt förvånad över att saker kan även gå så här i Sverige. Jag har märkt så många gånger att folk följer regler helt blindt här. Ingen vågar/kan/tänker ifrågasätta något. Jag tycker själv att detta är livsfarlig.Jag börjar förstå varför gjorde tyska soldaterna så många hemska saker. De var också helt enkelt bara okritiska.
Jag gillar inte globalisation, men ur detta synpunkt blir det helt nyttig till Sverige.

András Hevesi, allmänspecialist, Tingsryd

2011-12-23Tragiskt
Väldigt tragiskt att läsa, hur läkaren blev behandlad, kan inte förstå hur rättsväsendet kan bära sig åt så. Polisen borde skämmas likaså Häktespersonalen så gör man inte ens mot en hund.
Är så glad på hennes vägnar och hoppas att hon kan gå vidare. Förstår att det är den nya trenden att bli anmäld av polis om något skulle hända och det är rent ut sagt för jäkligt, vem i sjukvården är ute efter att döda någon uppsåtligt det är väl ingen som är det. Hur kunde föräldrarna ens göra detta och hur kunde kollegerna göra detta mot sin kollega. Jag hade gått vidare med detta till Europadomstolen för detta är inte humant.
Att föräldrarna inte kunde förstå att flickan vara chanslös hon var ju döende, ville de bara leta syndabock? Tragiskt för alla parter. Men jag är glad att läkaren blev friad hon är värd all min respekt.
Eva Steele, Leg Sjuksköterska, Barnklinik

2011-12-23Kafka still going strong
Partsinlaga eller inte, vem bryr sig ? - en omskakande läsning, jag har i alla fall aldrig blivit så berörd av en artikel i Läkartidningen förut. Om någon hade skrivit fiktion med detta innehåll tror jag reaktionen hade varit - "Åh nej, så konstruerat och skruvat, så kan det ju aldrig gå till i verkligheten". Samtidigt förstår man vilken absurd situation det blir när polis och åklagare ska hantera ett uppdrag som från början var helt omöjligt. Desvärre ser det ut som att vårdpersonal får vänja sig vid brottsmålsrättegångar framledes eftersom det vi numera kan förväntas kunna ha uppsåt att skada enligt rent av att döda under vår yrkesutövning. Det enda vettiga måste väl i så fall vara att förse polisen med en en medicinrotel utöver specialavdelningar för ekonomisk brottslighet och narkotika ?
Jan Bleckert, Specialist i allmänmedicin, VC Råå
Jäv: Jag är också läkare

2011-12-24Ja vad kan vi lära av detta?
Det Riksåklagaren, polisväsendet och berörd åklagarmyndighet kan "lära" är att vid nästa tillfälle, skall PÅSTÅDDA GROVA brott som INTE ska prövas av Socialstyrelsen, felbehandlingar etc, så skall statsmakterna OMGÅENDE initiera, inrätta speciella åklagarenheter på liknande sätt som idag och hanterar, UTREDER arbetsmiljöbrott, här krävs på liknande sätt specialistkompetens för händelser inom hälso-och sjukvården!

I förlängningen är detta också en ytterst VIKTIG ARBETSMILJÖFRÅGA för oss som jobbar inom sjukvården: Ska vi nu riskera att avhämtas med polis på våra arbetsplatser och HUR har statsmakterna säkerställt den enskildes RÄTTSRYGGHET i detta?

Så attt det krävs specialistkompetens att UTREDA likande händelser, behöver man inte vara Riksåklagare eller ansvarig minister, Beatrice Ask (m) för att förstå?

Jag har från DAG ETT varit ytterst kritisk mot hela hanteringen från ett polisväsende som uppträder som "Kling och Klang" tillsammans med en åklagare som bokstavligen klampar in som elefanter i en porslinsbutik, en barnläkare avhämtas på sin arbetsplats, ett barnsjukhus som dessutom fått sitt namn av vår mest älskade barnboksförfattare Astrid Lindgren!

Detta sker dessutom helt ÖPPET inför kollegor, svårt sjuka barn och dess föräldrar!

Kan det bli värre än så, utifrån den OTRYGGHET det bidrog till inom hela verksamheten under lång tid?

Man kan också konstatera, att hade Astrid Lindgren levt idag så hade hon tagit både åklagare och hela polisväsendet i örat med ett rejält "nabbatag" den saken är säker utifrån vad som utspelat sig på "hennes barnsjukhus" och "vår Astrid"!

För mig är det helt obegripligt, hälso-och sjukvården är dessutom den arbetsplats i Sverige, den största och så GENOMREGLERAD av lagar, paragrafer som ingen annan arbetsplats och där vi jobbar för att RÄDDA LIV, men då skall vi som jobbar på denna arbetsplats också helt plötsligt kunna avhämtas av POLIS utan att BASALA krav på vår EGEN rättstrygghet har säkerställts som anställd?

Så idag är det öppna dörrar i praktiken,
finnms ju INGEN PRAXIS att gå på....

Så vad betyder detta i förlängningen för oss som arbetar inom sjukvården, ska vi gå samma utveckling som i USA?


Eller vad betyder det för patientesäkerhetsarbetet om vi också utöver andra pålagor nu också måste väga in vår EGEN riskbedömning- kan vi avhämtas med polis på våra arbetsplatser? För vilka händelser då?

Men det jag FRÄMST funderat över, VARFÖR har ytterst ansvarig för sakfrågorna, Justitieminstern Beatrice Ask(m) varit så TYST?

Ja varför har ansvarig minister varit så TYST? Det är en FLATHET och det är ju aldrig någon som får ta sitt ansvar för något här i Sverige, förrutom de som ligger längst ned i hierarkin, är ju något som går tillbaka sedan Gustav Wasa, inget nytt under vintersolen....

Mitt budskap till utsatta läkaren, kräv din UPPRÄTTELSE och rejält skadestånd från JK, vad jag förstår ser JK över frågan NU!

Samtidigt borde ett "antal" få lämna sina poster både inom polisen och åklagarämbetet, om det nu inte som alltid är VI inom sjukvården som jämt skall dra det kortaste strået?
Sparka på dom som ligger längst ned, läkare, sjuksköterskor, paramedicinare springer allt fortare på sina jobb idag under allt tyngre PÅLAGOR som kommer uppifrån!

Vår arbetsmiljö är redan SKRÄP på många sjukhus i landet, detta är också en ARBETSMILJÖFRÅGA i högsta grad!
Djupt bedrövad och beklämd över vad denna läkare, kollega blivit utsatt för!
Kaj Johansson, leg.sjuksköterska
Stockholm
Kaj Johansson, leg.sjuksköterska

2011-12-24Vi får inte acceptera detta
Detta fall är skrämmande, oacceptabelt. Något måste göras. Vi i Sverige kritiserar och bedömer andra kulturer, regimen, stater. Vi pratar om mänskliga rättigheter och vi kämpar för det, vi kräver att andra länder ska respektera mänskliga rättigheter. Sverige, ett demokratisk land, tar emot flyktingar och räddar människor från TORTYR och vad händer HÄR I SVERIGE? Man torterar och kränker en människa. Det spelar ingen roll vad hon var anklagad för. Dessutom är den här personen oskyldig. Vad händer i Sverige, hur kan polisen agera på det här sättet? Det handlar inte om ett misstag. Man konsekvent utsatte den här personen, narkosläkaren, för tortyr.
Något borde göras. Detta påverkar oss alla. Något har gått väldigt fel och man har låtit detta ske. Vem har ansvaret ? har vi som läkargrupp ett ansvar inför de här händelser? Kan vi som läkargrupp kräva en utredning av polisens agerande?

Angelica Diaz Pannes, kirurg, Kirurg kliniken SÖS

2011-12-25Normal behandling av misstänkt
Hon har blivit helt normalt behandlad för en som är misstänkt för mord eller dråp. Med undantag den där väckningen varje halvtimme.Det går alltid till ungefär så här. Isolering, ingen kontakt med anhöriga och förhör utan advokat. Det är lagligt och normalt i Sverige.
Anders Svensson
journalist, frilans

2011-12-25Ingen särbehandling
Det finns sannolikt inga skäl att misstänka att narkosläkaren blivit särbehandlad. Sannolikt behandlar polisen många misstänkta på ett liknande sätt. Men liksom sjukvården har instanser och nämnder som patienter kan vända sig till när de blivit felbehandlade så kan även offer för polisbrutalitet göra samma sak. Vi måste inom sjukvården bli särskilt uppmärksamma på andra offer för polisbrutalitet och se till så dessa får mod och styrka att anmäla övergreppen.

Börje Lundman
läkare, Norge

2011-12-25Skäms att vara svensk
Jag har läst artikeln och blir ytterst upprörd över denna behandling som en erfaren kollega fått genomgå. Detta kunde jag tro existerade i bananrepubliker men inte här.
Jag tackar för hennes fina artikel och hoppas att hon kan gå vidare.
Göran Holmberg
Privat allmänläkare, Praktikertjänst AB

2011-12-26Upprörd och matt
Jag blir alldeles matt. Trodde inte att en misstänkt kunde behandlas så uselt i Sverige. Finns det inte en regel som säger att man är oskyldig tills motsatsen är bevisad? Dessutom drevs åtalet vidare på tvivelaktiga grunder enligt denna artikel.
Hoppas på en tydlig upprättelse och att "narkosläkaren" kan lämna detta bakom sig för att kunna gå vidare i sitt liv. Jag vet inte om jag hade orkat fortsätta med min yrkesutövning om detta hade drabbat mig.
jim viksten
kirurg, försvaret

2011-12-26Vi skäms...
Har arbetat på en polisstation i Sthlm för många år sedan som civilanställd. Är gift med en polis och vi båda skäms över hur naiva, okunniga och oprofessionella personerna som här sägs vara poliser varit! Det är för mig en helt ny bild av hur "klantig" man får vara som polis. Man tror inte det är sant, att de stämplat en människa redan innan dom fallit. Vi hoppas denna kvinnliga läkare får all upprättelse hon kan få. Så här får inte ingen behandlas! Att inte ha människor med sjukvårdskunskap som kan förstå vad hon förklarar, bara det är oproffsigt!

Ja, vi skäms över att några personer får svärta ner en hel yrkeskår så enormt! Nu måste alla tar lärdom av detta! Aldrig döma en människa innan man vet bättre! Sverige 2011... Vart är vi på väg?
Ingela Jonsson
Sjuksköterska, Västerbotten

2011-12-26Ingen nytt under solen
Skrämmande läsning. Jag lider verkligen med "narkosläkaren". Polisens och åklagarnas hantering av henne påminner i mångt och mycket om hanterigen av läkarna i det s.k da Costa-fallet. Där bestämde man sig också redan från början att de var skyldiga och drev sedan den tesen in absurdum utan att närmare undersöka alternativa gärningsmän eller ta hänsyn till allt som talade mot hypoteserna. "Allmänläkaren" och "obducenten" har inte ens fått chansen till en "fair trial" vilket den svenska s.k rättsstaten har förvägrat dem i över 25 år. (redaktionen har tagit bort namn i kommentaren.)
Göran Larson


2011-12-26Tilltro
Min tilltro till rättsväsendet har fått sig en törn, min tilltro till polisväsendet en rejäl smäll och för delar av journalistkåren känner jag bara förakt. Här har man ännu en gång piskat upp stämningar på lös grund, utan att ta ansvar för följderna. Jag hoppas att denna läkare får ett rejält skadestånd och jag hoppas att hon/du läser detta: Vi är många som från början till slut funnit denna "historia" fullständigt orimlig.
Lotta Holme
Universitetslektor, Linköpings universitet

2011-12-27Varför denna förvåning?
När jag läser dessa kommentarer slås jag av hur naiva de är. "Min tilltro till rättsväsendet har fått sig en törn" osv. Men har ni glömt "allmänläkaren och obducenten". De fick sina legitimationer indragna på grund av ett juridiskt rävspel. Rent kriminellt! Regeringsrätten vägrade godkänna kammarrättens friande dom utan tvingade densamma att döma dem. Nu har sedan länge till och med polis och åklagare gått ut och sagt att de gjorde fel. Att de inte tror att dessa två hade något som helst med mordet att göra. Ändå vägras de än idag få rättvisa i svenska domstolar och vad värre är - inte heller läkarförbundet vill stödja dem. För en tid sedan skrev några kollegor en artikel i LT där man krävde att de skulle återupptas som medlemmar. Icke då. Vad är det för en fackförening vi har som ställer sig på statens sida i stället för på vår? Kan det bli mer korrupt? Vi behöver ett nytt förbund med stridbara och engagerade ombud som ställer krav på rättvisa för sina medlemmar!
Peter Homann
allmänläkare, Stockholm

2011-12-27Granskning av granskarna
Skakande läsning. Instämmer i den absoluta majoriteten av läsarnas funderingar om rättssäkerhet och bemötande. Förvånas över dem som ropar efter källkritik och vill mena att man ska beakta även motparten. Nu har det ju faktiskt pågått ett ensidigt drev i mer än två år. Att låta polis, åklagare och rättsväsende komma till tals en gång till är lite väl magstarkt. Motparten har haft tillgång till massmedia och styrt och ställt mer än nog – och visat vad de går för. Kanske också dags att vända perspektivet, att låta den tidigare misstänkte komma till tals. Eller ska samhället än en gång få krossa en oskyldig? Det ende som faktiskt har ett helhetsperspektiv på saken är den tidigare misstänkte. Ingen av dem som satt i rättssalen torde ha sett vad som skedde i häktet.

Särskilt beklämmande blir det när en docent i socialt arbete sällar sig till kören som hyllar källkritik. Den personen härrör från en sektor som är ökänd för att sakna respekt, källkritik och gott omdöme. Där de finns blommar de etiska dikeskörningarna, där körs resurssvaga familjer i botten, familjer som inte kan göra sin röst hörda. Inom socialt arbete tillämpas just den ensidiga utredningskultur vi nu sett exempel på, som förminskar den som för tillfället granskas, saknar genuin förutsättningslöshet och rättssäkerhet. Även i de fallen är de enda som har ett verkligt helhetsperspektiv barnen och deras familjer, alltså den svagare parterna. Varje utredning av någon utomstående blir rena karikatyren.

Nu behöver granskarna granskas – ett städjobb krävs om den allra minsta trovärdighet eftersträvas för att höja det allmänna rättsmedvetandet. Det är talande att även interna röster önskar detta.

Kalle Fredriksson
överläkare, Akademiska sjukhuset, Uppsala

2011-12-28Morgonen före gripandet
I drygt 60 år har jag läst Läkartidningen och under denna tid har jag aldrig blivit så illa berörd, för att inte säga upprörd, över en artikel som över intervjun med anestesiläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Historien kunde lika väl vara hämtad från vilken diktatur eller skurkstat som helst, men nu har det hänt även i vårt land.

Jag har försökt föreställa mig hur det på morgonen före gripandet kan ha låtit på den polisenhet som genomförde aktionen:

»I dag ska vi gripa en barnamörderska. Hon arbetar på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Trots att brottet ligger cirka ett halvt år tillbaka i tiden, arbetar hon vidare på sjukhuset. Troligen är hon beväpnad och möjligen bär hon skottsäker väst. Ni blir bara fyra stycken som får genomföra aktionen, även om dubbla styrkan varit önskvärd.
I första hand ska hon fångas levande. Försök därför överraska henne, så att hon inte hinner vidta några motåtgärder. Skulle någon i omgivningen försöka hindra er, så är det bara att tysta den jäveln. Skulle hon bli oförskämd och exempelvis fråga om orsaken till våra åtgärder, så svara henne att det vet hon själv bättre än vi. Be henne för övrigt att hålla käft.
Ber hon om mat eller dryck är det bara att avslå begäran. Vi ska nämligen knäcka henne så fort som möjligt.
Men den här kvinnan förefaller ovanligt hårdhudad, eftersom hon kunnat jobba vidare efter mordet, som om ingenting hänt. Om hon hunnit begå ytterligare mord vet vi inte, men vi har all anledning att använda all vår list och försiktighet vi kan för att fånga henne.
Lycka till i ert ansvarsfulla uppdrag.«

Åke Ellborg
leg läkare, pensionerad, Träslövsläge

2011-12-30Friad-efter två år, åtta månader och nio dagar.
Inkompetensen hos rättsläkaren är otrolig. Hon noterar alltså att det föreligger en koncentration av tiopental i lårblod som är 2000 microgr/ml blod, en koncentration som inte tidigare redovisats i världslitteraturen, t o m 5 ggr högre än tidigare redovisats i litteraturen. Om det inte finns ett B-prov inom doping (WADA) blir atleten frikänd även om A-provet är positivt. På detta grundar hon sedan ett rättsintyg utan att konsultera Socialstyrelsen, givetvis skulle flera prov från olika ställen tagits. Självsäkert uttrycker hon att det avlidna barnet måste ha erhållit en dödlig dos tiopental. Och den läkarauktoritetstroende åklagaren Elisabeth Brandt accepterar intyget som sant; genom detta uppvisar hon en otrolig inkompetens, liksom också efterföljaren. Man kommer osökt att tänka på Johan Henrik Kjellgrens "Salig dumbom" från 1700-talet. Och två av denna sort på samma gång, otroligt.

Ulf Ljungblad f d cirkulationsfysiolog och obstetriker, direktör, med dr, Helse Sör-Öst RHF, Norge

2011-12-30En sen hälsning
Detta får bli en sen hälsning till dig som har utsatts för allt detta. Eftersom jag jobbar på Kungsholmen passade jag på att gå förbi häktet när du satt där, det var många som var där och lämnade paket och hälsningar och än fler som tänkte på dig. Och jag funderade lite på vad man kan göra för att visa sitt stöd och kom fram till att en liten present är ju bra. Så jag travade upp till häktet med en liten sådan inslagen i ett paket och bad vaktpersonalen att lämna över den till ”den häktade läkaren”, varvid personalen flinade svarade “vilken läkare, vi har flera här”. Jaha, men bara en kvinnlig läkare från Astrid Lindgren, vilket faktiskt var fallet. Men eftersom jag inte kände ditt namn så fick jag inte lämna något paket. Om detta är det faktiska regelverket på häktet bör man ha fått förklarat för sig varför regeln fanns. Möjligen var det så att denna personals sämsta sidor kom till uttryck denna dag – att de provocerades av din ställning och allt stöd som visades dig. Sen undrar jag förstås om du har hunnit få en ursäkt från ansvariga på KI ännu, den kan inte utebli! Vi är alla med dig.


Susanne Bejerot
psykiater, Stockholm

2012-01-02984 dagar
Hoppas att narkosläkarens förlorade 984 dagar kan föra något gott med sig!

Få ting kan vara viktigare än att avslöja missförhållanden i samhället. För tyvärr tycks skildringen av narkosläkarens upplevelser, Läkartidningen nr 51-52, vara en berättelse om polisens normala sätt att arbeta i Sverige (jämför t ex terroristingripandet mot oskyldiga barnfamiljer i Göteborg).

Detta är inte konstigt eller svårförklarligt. I sekler, ja förbi mitten av 1900-talet, var Sverige en fundamentalistisk protestantisk polis- och militärstat. Nöjesförbudet på kyrkliga helgdagar och förbudet att lämna Svenska Kyrkan utan att ansluta sig till något annat samfund har upphört, men fortfarande kan militär och polis tillåta sig att utan påföljd agera hur man vill, och det är sällsynt att anmälningar mot polisen leder någonstans.

Redan vid gripandet betraktas och behandlas en gripen som vore han skyldig och dömd. Fysisk och psykisk tortyr är normalt. Psykisk: att neka den gripne hjälp av advokat (det var narkosläkarens chef som ordnade det), att ignorera vad den gripne svarar i förhör och utgå från att han ljuger, att låtsas inte veta elementära saker, som vad natriumklorid är (vilket man lär sig i grundskolan). Fysisk: att inte ge den gripne någon mat, att inte tillåta normala hygieniska åtgärder som tandborstning, att förhindra sömn genom att tvinga den gripne att ställa sig upp varje halvtimme under natten och, när hon inte orkade, misshandla henne.

Man måste önska, att den normala rättsstatens principer skulle införas i Sverige. Alla människor har lika värde och ska behandlas med respekt och kärlek. Ingen är skyldig innan dom fallit och vunnit laga kraft.

Om skildringen av narkosläkarens 984 dagar av lidande och de utredningar av riksåklagaren, rikspolisstyrelsen och justitiekanslern som ska komma leder till en förändrad attityd och en handläggning, som inte är rättsvidrig, har kanske hennes lidande inte varit förgäves.


Ingemar Boström pensionerad överläkare; kyrkvärd, Karlskrona

2012-01-05Alla bör ta ett djupt andetag
Jag anser att det kan finnas anledning att inta en viss kritisk hållning här. Inte nog med att det rör sig om en partsinlaga från en person som anser sig oskyldigt anklagad och som därför har all anledning att försöka upprätta sin heder och i övrigt få utlopp för sin bitterhet, hennes berättelse är dessutom framförd av en journalist i en branschtidning. Det rör sig i detta skede alltså endast om hörsägen. Många av de uppgifter som har förts fram i artikeln kan sådeles komma att revideras till följd av de utredningar som nu har inletts av rättsvårdande myndigheter.

När det gäller gripandet framstår det beskrivna förfarandet som fullständigt korrekt. När det gäller misstänkta mord så är det naturligtvis av största vikt att polis och åklagare får tillgång till all relevant dokumentation och övrig bevisning och att eventuella vittnen inte ska kunna påverkas av den misstänkte. Att gripa den misstänkte på dennes arbetsplats, som dessutom utgjorde den påstådda brottsplatsen, torde vara föreskrivet förfarande enligt formulär 1A.

När det gäller tiden i häktet så talar vi om endast sju dagar. Eftersom det rör sig om en välutbildad svensk kvinna i 50-årsåldern så torde man kunna anta att hon inte tidigare i livet har utsatts för särskilt ingripande eller traumatiska händelser av liknande slag, där hon har frihetsberövats och inte har kunnat använda sig av sin sociala eller utbildningsmässiga status för att hävda sig. Om hon exempelvis hade tvingats göra lumpen i ung ålder - där den första veckan i normalfallet är av samma karaktär som häktestiden med tidsmässig förvirrelse, (oftast intalad) mat- och sömnbrist och ensidig kommunikation från auktoritetsfigurer - så hade hon kanske varit bättre förberedd på vad som skulle hända. Detta är emellertid naturligtvis rena spekulationer från min sida och om det är så att det som hon beskriver faktiskt har hänt så ska de ansvariga naturligtvis hållas till svars för detta. Enligt hennes berättelse framstår det emellertid som att hon fick tillgång till en försvarare ganska omgående, och om det faktiskt var fallet så är det anmärkningsvärt att man inte hört något om detta tidigare, från försvararen.

När det gäller den påstådda förvirringen kring begreppet "natriumklorid" så kanske en förklaring kan vara att patienten tidigare hade tagit skada av att detta hade administrerats på ett felaktigt sätt, vilket torde ha framgått av de journaler och handlingar som förhörsledarna antagligen hade tagit del av före de aktuella förhören.

Jag tror emellertid att denna dom endast kommer att få konsekvenser för läkare och i förlängningen utgöra ett styrkebesked för polis, åklagare och domstolar. Läkarna vid Rättsmedicinalverket har redan börjat se över sina rutiner och jag misstänker starkt att samtliga läkare som har läst domen kommer att bli mycket mer noggranna framöver när det gäller journalföring.

I avvaktan på de utredningar som nu kommer att göras av polisens och häktesvakternas agerande tror och hoppas jag att den enda konsekvensen för rättsväsendet i stort blir att detta mål visar att det svenska rättssystemet fungerar mycket väl, och att det istället är läkares rutiner som måste förbättras för att liknande framtida mål ska kunna handläggas på ett än mer effektivt sätt.

Några avslutande råd till alla med kategoriska uppfattningar i detta mål:
1. Läs domen.
2. Ha ett öppet sinne och lyssna på samtliga inblandade jurister innan du tar ställning, inte endast på dem som bekräftar din ursprungliga uppfattning.
3. Glöm aldrig följande vändning: Absence of evidence is not evidence of absence.

Stefan Bengtsson
jurist, rättsvårdande myndighet (arbetar inte i Sverige och har inte varit inblandad i det aktuella målet)

2012-01-07Tack för att ni publicerade detta!
Till "Barnläkaren"!
Med bävan läste jag din berättelse och kände att klumpen i halsen blev allt större. Kunde ändå inte sluta utan fick läsa hela fallet på min lilla Iphone. Jag vill uttrycka min medkänsla till Dig, som jag inte alls personligt känner. Jag vill också uttrycka min uppskattning att du Delar med dig av denna förfärliga historia som du varit med om. Det som berörde mig mest var att du redan betraktades som skyldig under förundersökningen. Önskar dig lycka till med att gå vidare i livet.

Päivi Kannisto
överläkare, Gyn & gynoncology, Kliniken-Essen-Mitte, Essen, Tyskland

2012-01-09Natt klockan tolv på dagen
Med förvåning och ökande beklämning läste jag i LT Nr. 51-52, 2011 om narkosläkaren i Astrid Lindgren-fallet. Under läsningen fick jag en stark känsla av déjà vue. Jag tyckte mig ha läst en snarlik skildring för många år sedan. Det var, erinrade jag mig, Arthur Koestlers klassiker ”Natt klockan tolv på dagen” (”Darkness at noon”) från 1940, som i romanform skildrar de mångomtalade rättsprocesserna i Sovjetunionen på 1930-talet. Den i det samhället då oförvitlige tjänstemannen Nicolas Salmanovitch Rubashov arresteras i sitt hem av två uniformerade poliser och förs till häkte, där han anklagas för groteska brott som han påstås ha begått i sin tjänst.

Den då odömda och sedermera frikända narkosläkaren, som för övrigt arresterades på sin arbetsplats av fyra uniformerade poliser, fråntogs av rektor sina uppdrag inom undervisning och forskning vid KI. Enligt mitt förmenande anstår det inte ett universitet att göra så. Där ska endast kompetens räknas.

Även om skadestånd aldrig kan ge förlorad tid tillbaka, borde ett sådant här vara på sin plats tillsammans med resultatet av en grundlig utredning av det tydligen bristfälliga rättsliga förloppet.

För omkring 30 år sedan ville den dåvarande statsministern internationellt utropa Sverige till ”moralisk stormakt”. Det låter ju fint, men efter flera decennier finns det tydligen en hel del att göra hemmavid först.


Ola Sköld
leg läkare, professor, Bromma

2012-01-09Replik 2010-01-05
Jag anser inte att Stefan Bengtssons inlägg 2012-01-05 "Alla bör ta ett djupt andetag" ska stå oemotsagt. Den kritik han framför här hänför sig till en som jag publicerat på på Newsmill. Eftersom diskussionen går vidare där ber jag att få hänvisa eventuellt intresserade dit.Artikel finns här:

http://www.newsmill.se/artikel/2011/12/27/dags-f-r-en-vergripande-granskning-av-hela-brottsutredningen

För övrigt är jag ytterst(!) förvånad över att någon i en kommentarfunktion på Internet uppger sig vara "jurist, rättsvårdande myndighet", speciellt mht till ärendets nuvarande läge där ledningarna för flera myndigheter annonserat avsikt att utreda handläggning och handläggare. Har LT:s redaktion kontrollerat denna uppgift innan Stefan Bengtssons inlägg godkändes?
Ingvar Ericson, Civ.ing., Egen företagare