Sanningen om blöjvägning på Koppargården
Det var vårdskandalen som skakade Sverige. På det av Carema drivna äldreboendet Koppargården varnade läkaren för systematisk vanvård, det kryllade av anmälningar och blöjorna vägdes för att kunna fyllas till bristningsgränsen. Carema kastades ut och själv skrev jag i en kolumn på denna sida om den ”skandalösa och cyniska vanvård som nyligen har avslöjats”.
Men sedan dess har allt mer kommit fram som gör det rimligt att varna för den skandalösa och cyniska journalistiken. I en reportageserie i Dagens Samhälle har den tidigare Dagens Nyheter-journalisten Thord Eriksson grävt fram historien bakom avslöjandet, som gjordes av just DN, och det visar sig att tidningen mörkade centrala delar av historien.
Läkaren, vars vittnesmål artiklarna i hög utsträckning byggde på, var inte en neutral betraktare. Hon låg i konflikt med Koppargården. Sjuksköterskorna klagade på att hon äventyrade vården bl a genom att avvisa sköterskor i akutlägen och ändra ordinationer utan att informera. Det var när Koppargården ville bryta samarbetet med läkarens bolag som läkaren plötsligt gav en bild av ett äldreboende i fritt fall – efter att inte tidigare ha anmält något fall av vanvård. Medierna gjorde hennes bild till sin. De talade inte med sjuksköterskorna och redogjorde inte för det brev de skickat till stadsdelsförvaltningen om problemen med läkaren.
Vanliga anmälningar till Socialstyrelsen hade ökat snabbt, men då de görs av äldreboendet självt för att reda ut orsaker till risker och skador, kan det betyda att de börjat ta brister på allvar. Förvaltningens utvärdering avslöjade att Koppargården saknade rutiner för rapportering av misstag innan Carema tog över. Förvaltningens kvalitetsuppföljningar visade att Koppargården drogs med stora problem, men ändå blev bättre under Caremas tid.
Och den kallhamrade blöjvägningen – som fortfarande återberättas av varenda person som talar om problem i äldreomsorgen – är ett rent missförstånd. Man väger alltid blöjor för att få individuellt avpassade skydd. Även Stockholms vänsterpartister, som var mest kritiska, menar att historierna om blöjvägning var ”direkt osakliga”.
Det här är inte hela berättelsen och det sista ordet är inte sagt, men drevet mot Carema vilseledde allmänheten. Det är pinsamt för alla inblandade, och det blir inte bättre när DN nu svarar med att antyda att Dagens Samhälle fått betalt av Carema. Det väcker också frågor om politiker som inte kan stå raka i medievinden. ”Som en direkt följd av den senaste tidens skriverier säger vi upp avtalet”, förklarade Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M), när han lät kommunen återta Koppargården.
Som en av de första åtgärderna köpte nya kommunala Koppargården för övrigt in 24 nya vågar för vägning av blöjor.