söndag 5 oktober 2014

Ronjas hjärntumör hittades efter fem år


13 ÅR GAMMAL - SJUK I 5 ÅR
TOTAL RÄTTSLÖSHET


Publicerad 01 okt 2014 15:33

Från sju års ålder led Ronja Larsson, 13, av svår huvudvärk och återkommande kräkattacker.

Mamma Pernilla krävde en skallröntgen från sjukhuset men fick nej. Läkarna sa att det handlade om migrän.

Inte förrän Ronja fick svåra krampanfall inför läkarnas ögon genomfördes den röntgenundersökning där tumören hittades.

Nu får sjukhuset kritik från Inspektionen för vård och omsorg.
– Hon lever och är glad i dag. Men i halva sin barndom har hon gått med det här och det kommer påverka henne för resten av livet, säger Pernilla Larsson.

I somras började Ronja Larsson från Kristinehamn utanför Karlstad högstadiet i årskurs sju. Men resan dit har kantats att svåra smärtor, återkommande kräkattacker, många missade skoltimmar och stor oro. Från att smärtorna började vid sju års ålder tog det fem år innan tumören på lillhjärnan upptäcktes. I dag mår Ronja bra, men tumören som låg och tryckte mot vävnader i hjärnan har satt spår för livet.
– Hon har minnesproblem. Det märks inte när man träffar henne, men det märks i skolarbetet. Dessutom har hon missat väldigt många timmar under åren när hon legat hemma och haft ont, berättar Ronjas mamma Pernilla Larsson.
– Jag tycker det är hemskt. Jag är glad över att hon lever, kan stå och springa i dag. Men det är klart jag är bitter över att det inte åtgärdades tidigare, fortsätter hon.

Sa att det var migrän

Ronja hade länge återkommande smärtor med huvudvärk och i från skolan berättade lärarna att hon ibland bara satt och hängde över bänken.
Hon vågade inte följa med på klassresorna av rädsla för att drabbas av ännu en kräkattack.
Efter att Ronja vid ett tillfälle kräkts mer eller mindre konstant under tre dagar och haft kraftig huvudverk nöjde sig inte mamma Pernilla längre med vårdcentralen i Kristinehamn utan åkte till barnakuten vid Centralsjukhuset i Karlstad.
– Då krävde jag en röntgen. Hon hade haft ont i huvudet så länge. Men de gjorde neurologiska undersökningar och sa att jag kunde slappna av, säger Pernilla.
Hon frågade om de kunde lova att det inte var en tumör.
– De sa ja och att det var migrän det handlade om, men jag kände att något var fel, säger Pernilla.
– När en läkare säger något så känner man att man måste tro på det. Till slut känner man sig nästan tjatig, men jag kunde inte slappna av, fortsätter hon.
Ronja skickades till en sjukgymnast för sina nacksmärtor men det blev inte bättre.
– Det känns ju nästan som ett hån i dag när man vet vad det handlade om, säger Pernilla Larsson.

Svåra krampanfall

I mars förra året hade Ronja varit förkyld i en vecka med fortsatt svåra nacksmärtor. Vid vårdcentralen i Kristinehamn sa man att det var ett virus och Ronja skickades hem med hostmedicin.
Värken försvann inte och det bar av till akuten i Karlstad igen där Ronja, som knappt fått i sig någon vätska på flera dagar, fick dropp. När Pernilla vakade vid Ronjas sjukhussäng hände något som hon aldrig kommer att glömma.
– Hon fick ett fruktansvärt krampanfall och skakade i hela kroppen. Jag var tvungen att lämna rummet och ropa på hjälp i korridoren, berättar Pernilla.
När läkarna hade samlats vid Ronjas säng kom ännu ett krampanfall. Hon skickades till intensivvårdsavdelningen där barnläkaren på plats omedelbart bestämde att Ronja skulle röntgas.
Då upptäcktes en misstänkt hjärntumör och Ronja skickades under natten vidare till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Kirurgerna hittade tumören på lillhjärnan och opererade bort den.
– Operationen gick bra som tur är. Hade den inte gjort det, då hade man nog aldrig kunnat förlåta, säger Pernilla.

"Har fått rätt"

I oktober 2013 skickade Pernilla en anmälan om fel i vården till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). I september i år kom inspektionens svar om klagomålen mot missad diagnos vid Kristinehamns vårdcentral och Barnakuten vid Centralsjukhuset i Karlstad.
Inspektionen delar det vetenskapliga rådets bedömning att diagnosen hjärntumör borde ha övervägts tidigare och att en magnetröntgen av hjärnan borde ha genomförts när patienten återkom med nackhuvudvärk kombinerad med kräkningar.
Inspektionen slår också fast att Ronja inte skulle ha behövt gå med huvudvärk i så många år vilket gjort att hon kommit efter i skolan.
Ronja har också fått ett skadestånd från patientförsäkringen LÖF på 25 000 kronor för sveda och värk. Just nu pågår även en utredning om ersättning för bestående men.
– Det känns skönt att vi fått rätt på något vis. Även om det inte hjälper Ronja så känns det bra att andra inte ska behöva gå igenom samma sak nu när rutinerna skärps, säger Pernilla.
Ronja och Pernilla ska snart åka på en 14 dagar lång vistelse vid ett rehabiliteringscenter där en utredning ska genomföras som ligger till grund för beslutet om ytterligare ersättning.
– Jag är nästan säker på att hon kommer få den ersättningen, säger Pernilla.
Vid Centralsjukhuset i Karlstad ser man förstås allvarligt på vad som inträffat.
– Vi beklagar givetvis att det har hänt. Diagnostiseringen i de här fallen kan vara svår och det kan ta lång tid innan man upptäcker det, säger Åsa Odéus, medicinskt ansvarig vid Barnkliniken på sjukhuset.
Odéus berättar också att sjukhuset till våren kommer att genomföra en utbildningsinsats för all personal.
– Jag kan inte svara på exakt varför man inte gjorde någon röntgen tidigare. Vi önskar så klart så här i efterhand att man hade gjort det. Det är många led i en lång process och vi hoppas förstås att något liknande inte ska hända igen, säger Åsa Odéus.