tisdag 23 september 2014

Susan Holmberg, 56 år - vilken rätt hade hon att leva? Man undrar kanske hur det kan vara så här. Svar det finns ingen granskande myndighet som fungerar i Sverige. Socialstyrelsens / IVO:s informella funktion är att skydda läkare... alla är vän med alla i en gröt av oheliga allianser.

Susan fick diagnosen panikångest – dog tre veckor senare i cancer

Susan Holmberg hade svår huvudvärk, hon tålde inte ljus och hon såg allt sämre.
Hela tiden litade hon på sin läkare.
– Du har panikångest, sa han och skickade Susan till psykakuten.
Men det var cancer i nästan hela kroppen och tre veckor senare avled Susan Holmberg, 56.

Hennes vän Thomas Primak i Sundsvall har anmält Susan Holmbergs läkare i Sundsvall till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, och fick häromdagen besked om att man startar en utredning.
Susan Holmberg hade varit biträdande professor och forskare vid Mittuniversitetet i Sundsvall och arbetade nu med journalistik. Hennes släkt finns i USA, där hon kom från.

Gjorde ont i ögonen

I Sverige hade hon en vän – översättaren och läraren Thomas Primak, också han amerikan.
– Susan levde väldigt hälsosamt, men i slutet av april i år kontaktade hon mig och berättade att hon börjat se så väldigt dåligt. Dagsljuset var för starkt för hennes ögon och hon kunde inte titta på sin datorskärm utan att det gjorde ont i ögonen. Susan bad mig att gå och handla mat åt henne – hon kunde inte ta sig själv till mataffären.
– Då hade hon redan besökt sin läkare, som hon hade väldigt stort förtroende för. "Panikångest", var hans diagnos, berättar Thomas Primak.
Han fortsatte att hjälpa Susan, som blev sämre och sämre.
– I mitten av juni var hon halvt blind och klagade oftare och oftare på huvudvärk. En tisdag ringde hon mig, hon var i det närmaste panikslagen, och bad mig att komma hem till henne. Hon visade då fyra knölar på magen som hon nyligen upptäckt. Jag försökte ta med henne till akuten, men hon hade fått en senare tid hos sin läkare.
– Efter besöket hos honom berättade Susan, att doktorn sagt att det inte var någon fara, att knölarna bara var fettknölar som hon fått efter akupunkturbehandling, säger Thomas Primak.

Kördes till psykakuten

I slutet av juni körde grannar Susan till läkaren, som då skickade henne vidare till psykakuten i Sundsvall.
– På psyket kollapsade Susan. Hon fördes till vanliga akuten, där man såg till att hon röntgades. Man konstaterade att Susan i stort sett hade cancer i hela kroppen, med en koncentration i hjärnan, säger Thomas Primak som i sin anmälan anser att Susan Holmbergs läkare har varit ansvarslös.
Den 10 juli avled Susan Holmberg på sjukhuset i Sundsvall.
Expressen har talat med hennes läkare som bett om att få frågorna via mejl och lovat svara "om han får tid".
Läkaren har ännu inte valt att kommentera IVO-anmälan om hans behandling av Susan Holmberg.