lördag 10 maj 2014

Läkare vs sjuksköterskor - bästa debattinlägget jag läst på många år... och lite om KÄRNKOMPETENSER i vården

Start > Opinion | Publicerad: 2014-05-09 00:01

Sjuksköterskor kan inte ersättas

När min hustru på 1990-talet förhandlade med det stora, svenska företag hon arbetade för, motiverade hon sitt lönekrav med vad hon tjänat som sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen vid universitetssjukhuset i San Francisco.
Chefen skrattade, inte hade hon haft en så hög lön. Några dagar senare gav hon honom ett gammalt lönebesked och, jodå, hon hade tjänat 60 000 dollar om året – vilket väl i dag motsvarar en lön på 750 000 kronor.
Ungefär där ligger lönerna fortfarande i USA. Jag har en släkting som är sjuksköterska i Kalifornien, hon tjänar drygt 100 000 dollar om året.
Nyligen hade jag en diskussion med en läkare i Sverige. Jag påstod att han snart inte kommer att behövas. Med ny teknik kommer diagnostik och behandlingar i växande grad att utföras av mjukvara och robotar, medicinsk expertis kommer att bestå i direktiv till dem som skriver kod och bygger maskiner. Då kan också en expert sitta i Toronto och utföra en operation i Malmö, allt medan en robot lär sig att ta över till nästa gång.
Men sjuksköterskor kommer aldrig att kunna ersättas och den mänskliga aspekten är ofta avgörande för en patients tillfrisknande – en god sjuksköterska sparar lidande och pengar.
Utöver omtanke och mänsklighet har sjuksköterskans yrke förändrats kraftigt under de senaste decennierna. Från att ha bestått i vänlighet och vård har yrket också kommit att i hög grad specialiseras; i dag kräver yrket ofta avancerad, teknisk kunskap. Därför äger specialistsköterskor inte sällan kompetens som överstiger den hos läkare som inte är specialister inom samma område.
Anledningen till bristen på sjuksköterskor är uppenbar: gapet mellan lönen och kraven är hisnande; det finns ingen yrkesgrupp i Sverige som är mera underbetald. Troligen kommer läget att förbättras sakta, i takt med att olika huvudmän i högre grad tvingas konkurrera om sjuksköterskor, men det går alldeles för sakta. Redan nu bör landstingens lönebudget omprioriteras drastiskt.
Sjuksköterskornas låga löner är vårt värsta exempel på hur kvinnodominerade yrken underbetalas; de är också ett bevis för hur offentliga monopol kan få absurda konsekvenser; de visar dessutom hur kraftigt undervärderade människor är i förhållande till maskiner.
Sjuksköterskors löner är kort sagt omoraliskt låga. Snart får vi på nytt lida för detta, ett av våra säkraste sommartecken är nämligen bristen på sjuksköterskor.
Men sjuksköterskorna lider året om.
Roland Poirier Martinsson
filosof och författare





Läkare och sjuksköterskor satsar på kärnkompetenser

Den fullständiga texten finns i papperstidningen. Här följer ett sammandrag.

Alla personalgrupper måste samverka för att utveckla vården och öka patientsäkerheten. Nu har sjuksköterskorna och läkarna dragit konsekvenserna av det och tagit fram en gemensam skrift om två av de kärnkompetenser som är nödvändiga för att föra utvecklingen framåt. Det gäller arbete i team och förbättringsarbete.

– Nu är det viktigt att även andra professioner hakar på, säger Ania Willman, ordförande för Svensk sjuksköterskeförening.

Alla professioner i vården är ense om att patienter ska behandlas och omhändertas utifrån den senaste kunskapen som forskningen kan redovisa när det bland annat gäller medicinsk kunskap och omvårdnadskunskap.

Men det räcker inte för att vården ska bli säker och effektiv, menar Ania Willman. Man kan inte bara luta sig mot nya metoder och ny fantastisk teknik. Därför pratar man mer och mer om att personalens arbetssätt också måste förändras och att vården börjar arbeta utifrån olika kärnkompetenser som är desamma för alla i vården.

– Vi måste också se till att de olika professionerna inom vården samarbetar på ett sätt som gör att allas kompetens tas tillvara, säger Ania Willman, ordförande för Svensk sjuksköterskförening. Det gäller även patienter och anhöriga. Därför har vi inlett ett unikt samarbete med läkarna för hur vi ska kunna samverka tvärprofessionellt när det gäller utvecklingsarbetet inom vården.

Det innebär att Svensk sjuksköterskeförening och Svenska Läkaresällskapet nu har valt att presentera en gemensam beskrivning av hur två av kärnkompetenserna, Teamarbete och Förbättringsarbete för kvalitetsutveckling, kan beskrivas utifrån svenska förhållanden.

I skriften har sjuksköterskor och läkare i team skrivit om de båda kärnkompetenser, hur de ser ut i vardagliga kliniska situationer, hur ett aktivt ledarskap kan stärka teamarbete respektive förbättringsarbete, teorin bakom arbetssätten och tips på hur man kan utveckla arbetet så att det bättre följer de olika kärnkompetenserna.