tisdag 12 juni 2012

Ur ett annat argt mail till ansvarig överläkare


Introduktion:
Jag som skriver denna blogg har kallats ”skandalsjuksköterska” i pressen. Människor har skrivit i inlägg i Dagens medicin att jag inte skulle få röra deras barn och att det är tur att jag är borta ur vården. Bakgrunden är följande. I juni år 2008 gjorde jag ett allvarligt misstag. Jag upptäckte själv att jag var skuld till ett barns snabbt stigande natrium (salt) och anmälde mig själv. Jag kunde låtit bli att anmäla mig och hoppats klara mig utan upptäckt. Jag kunde ha försökt kasta skuld på någon annan. I stället utsatte jag mig för stor risk genom att berätta. Jag hade varit en kritisk röst internt i många år och många hade gjort upprepade försök att manövrera bort mig från arbetsplatsen. Dagen efter blev jag hotad av en läkare och man har sedan spridit en rad lögner om mig via pressen. Jag försvarade mig inte. Orsak till att jag gjorde misstaget var att jag insåg att barnet utsatts för vårdskada redan, vid 1½ dygns ålder.  I mars 2010 vände jag mig till sjukhusets ledning. Fyra chefssjuksköterskor hade slutat mer eller mindre frivilligt och när erfarna barn/neonatalsjuksköterskor flytt från vanvården av barnen hade man rest till forna Östtyskland och värvat iva sjuksköterskor från vuxenvården. De saknar barnkompetens. När barn/neonatal sjuksköterskans funktion saknas på en avdelning för vård av för tidigt födda barn blir barnen svårt sjuka – det blir stor behov av intensivvård som många läkare och även andra tycker är ”häftigt”. Man skrämmer upp föräldrarna direkt de kommer till avdelningen, man talar om infektioner, hjärnblödning, blindhet och annat och man gör sedan barnen sjuka genom undermålig hygien, lågt utbildad personal och dålig medicinsk teknisk utrustning. Jag larmade sjukhusledningen 23 mars 2010 och blev anklagad för att ha mördat ett barn den 7 april. Jag kunde bevisa att läkarna ljög. Idag har jag fått rätt i HSAN, Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Bloggen är mitt sätt att försvara mig mot allt som skrivits om mig i pressen sedan sommaren 2008. Om man vill få en sammansatt bild bör man läsa inläggen i den ordning de skrivits.


Ur ett mail för kanske fem år sedan: 


Jag kan inte sluta fundera över det vansinne jag iakttar dagligen, på avdelningen.

* Iva sjuksköterskor som helavtvättar barn i vecka 22 med koksalt - dagligen.

* F.d. barnsköterskor - som inte har inskolats av kompetenta neonatalsjuksköterskor efter sin sjuksköterskeutbildning - inför nya regelverk som de saknar kompetens för - utifrån omvårdnadsperspektiv (sjuksköterskeperspektiv); men de har kompisar bland läkarna som stödjer dem oavsett vad de hittar på.

* En nyanställd barnmorska föreläser vid torsdagsutbildningarna för hela gruppen om amning/matning av sjuka och prematura barn - som hon aldrig har jobbat med och saknar utbildning om - och sedan införs som rutin att 10-15 ml/dag, av nyförlösta prematurmammors mödosamt utpressade matdroppar, pytsas upp som "smakportion" till barn i vecka 25, 27 eller what ever, som saknar både host- och sväljreflex. 
1-2 ml av dessa "smakportioner" sprutas sedan in i munnen på barnen, flera ggr per dag, av undersköterskor som inte har någon som helst utbildning om sjuka barn.
En erfaren natt barnsköterska hade försökt protestera och säga till en oerfaren sjuksköterska – "ny-frälst" "amningsexpert" - att ett omoget barn kunde aspirera om man sprutar in ett par ml mat i dess mun. Bsk hade blivit mkt illa bemött - ssk ansåg sig vara "expert", hon hade ju fått undervisning om amning matning av en bmsk - och hon gav mat i munnen oavsett vad bsk sa.
När jag skrev en LAH om att 10-15 ml av en prematurmammas mat (barnet var långt ifrån moget att få smakportioner) skulle komma att kastas per dag, vilket är 70-100 ml/vecka, sa någon att jag tagit upp "en skit-sak"! Vederbörande har aldrig ammat och pumpat själv!

Vid min anställning i neonatalvården 1984 fick jag lära mig att läkare i Barnläkarföreningen tagit beslut om att inga barn under vecka 35 fick ammas eller nappas eftersom det var först då som läkare ansåg dem mogna nog att samordna att suga, svälja och andas utan att aspirera.
Den gränsen var satt med god marginal och numera borde varje barn bedömas individuellt, av en specialistkompetent neonatal sjuksköterska innan första matningen.
Det lär stöta på problem för på KS neo finns inte specialistkompetenta neonatalsjuksköterskor men på väl fungerande enheter torde det vara rutin. Den här avdelningens sjuksköterskor har inte utbildats till samma nivå som övriga landet och här råder idag total anarki.

* En vårdlärare med kompetens att undervisa på gymnasial nivå, som säger att avdelningens chefer är våra fiender som vi ska bekämpa med all kraft, har givits i uppdrag att implementera flertalet av mina goda idéer - som hon själv inte har kompetens nog att komma upp med - och ges utrymme, av chefer som inte verkar kunna bedöma hennes kompetens, att förvanska dem helt och hållet.
Jag hade föreslagit att personalgruppen skulle ges undervisning om apparater och metoder via datorerna. För det första har nivån på den ”undervisning” vi sedan har fått ingen som helst relevans i förhållande till den nivå jag hade tänkt när jag gav förslaget. Min idé var att man skulle bygga hög kompetens i hela gruppen – inte att några av avdelningens makthavare skulle ges utrymme att ställa en rad kuggfrågor till personalgruppen för att de skulle få något att roa sig med! Men vem bryr sig i en verksamhet där anarki råder!

I den undervisning som givits till alla i ”Tilda” ges instruktionen att triggerkapseln till Advanced CPAP och SIPAP ska placeras antingen på ryggen eller under revbensbågen. Triggningen har, i flertalet fall, tagits bort de sista åren, eftersom läkare har bedömt att den inte har fungerat.

När jag uppmanades göra uppgifterna i Tilda för några månader sedan - jag gjorde det först inte, eftersom jag inte orkade se den låga nivån på "undervisningen" på vår arbetsplats - upptäckte jag problemet. Jag har sedan frågat flera i personalgruppen och bara den äldre gruppen vet att instruktionen i Tilda är fel. 
En mkt erfaren bsk sa att hon reagerat men inte hade vågat ifrågasätta – för alla vet ju vad som händer med dem som vågar ifrågasätta på vår avdelning. De har mig som ett talande exempel framför sina ögon hela tiden, om de råkar ha förträngt hur många av de andra, som sagt upp sig, har blivit behandlade.
När triggerkapseln trycks ihop får apparaten signal om att ge en inandning. Den ska därför placeras, väl tejpad, på den del av buken som buktar ut vid inandning, inte på ryggen där den möjligen kan triggas av rörelser, eller under revbensbågen där den eventuellt kan triggas vid utandning.
På KS neonatalavdelning bryr sig ingen om vad någon föreskriver, vare sig BLF, Socialstyrelsen, andra myndigheter eller olika apparaters bruksanvisningar.
Här skapar min sina egna regelverk, eftersom man anser sig stå över alla andra. Och här finns ingen som helst kontroll…


Från Expressen: Lucas, 4, dog – 8 läkare frias.


LUCAS VAR EN KÄMPE Lucas Myrdhén var en kärleksfull liten kille, en kämpe med stark integritet som ville leva, berättar mamma Christina Myrdhén. Han ville börja simskola och han ville ha flera kalas. Men cancern tog hans liv. Han dog endast fyra år gammal. Ingen har ännu kunnat ställas till svars för Lucas död.LUCAS VAR EN KÄMPE Lucas var en kärleksfull liten kille, en kämpe med stark integritet som ville leva, berättar mamma Christina. Han ville börja simskola och han ville ha flera kalas. Men cancern tog hans liv. Han dog endast fyra år gammal. Ingen har ännu kunnat ställas till svars för Lucas död.

Lucas, 4, dog – läkarna frias

”Förstoppning”, sa läkarna. Men Lucas hade cancer i lymfsystemet. På sjukhuset fick han cellgifter och genomgick stamcellstransplantationer. Men det var för sent.  ”Förstoppning”, sa läkarna. Men Lucas hade cancer i lymfsystemet. På sjukhuset fick han cellgifter och genomgick stamcellstransplantationer. Men det var för sent.Lucas var Christina Myrdhéns enda barn och hennes allt. ”Att inte kunna hjälpa mitt barn och att inte bli trodd är en smärta som jag alltid kommer att bära med mig”, säger Christina Myrdhén.  Lucas var Christina Ms enda barn och hennes allt. ”Att inte kunna hjälpa mitt barn och att inte bli trodd är en smärta som jag alltid kommer att bära med mig”, säger Christina.

De missade cancern – ingen hålls ansvarig

Alla läkare sa att Lucas, 4, var förstoppad, men ett halvår senare dog han i cancer.
En av åtta inblandade ­läkare varnades – nu frias även han i förvaltnings­rätten.
– Det är märkligt att i­ngen är ansvarig, säger mamma Christina.
I september 2008 fick ­Lucas ont i magen. Familjen sökte hjälp hela 13 gånger på tre veckor: först på närakuten, sedan på Drottning ­Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.
Alla läkare sa samma sak – pojken var förstoppad.
– Men Lucas hade inga symptom på förstoppning överhuvud taget och ­hade aldrig varit förstoppad ­tidigare, säger mamma Christina.
Magsmärtorna gick aldrig över och Lucas blev helt apatisk, berättar Christina.
– Jag förstod att det var något annat, något allvarligt, men läkarna lyssnade inte. Jag var bara en besvärlig mamma som var onormalt orolig för mitt barn.

Decimeterstor tumör

Allt blev en plåga för ­Lucas. Han fick genomlida otaliga tarmsköljningar. Tre gånger var han inlagd på barnsjukhuset, fem gånger röntgades magen med så kallad buköversikt.
Det var först efter en ­remiss från barnavårdscentralen som sjukhuset valde att göra en rejäl skiktröntgen.
Då fick Christina chockbeskedet: Hennes son hade en decimeterstor tumör i buken. Lucas hade cancer i lymfsystemet. Den var spridd till levern och ena njuren och spred sig sedan till benmärgen.
Lucas vårdades på sjukhuset i fem månader. Han dog den 24 mars 2009.

”Har inte gjort fel”

Christina anmälde åtta läkare och en sjuksköterska vid sjukhuset till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Den ansvarige överläkaren fick en varning. Han överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm – som nu friar ­honom.
– Jag överklagade för att jag aldrig hade träffat eller sett patienten, men var ansvarig överläkare då. Jag anser inte att jag gjort något fel, säger ...

”Lucas var mitt allt”

Christina finner myndigheternas beslut obegripliga.
– Sjukhuset bad ju om ­ursäkt och konstaterade att man gjort fel, men i slut­ändan är det ändå ingen som ställs till svars. Det är märkligt att man kan begå så många misstag och sam­tidigt är det ingen som är ansvarig, säger hon.
Hon måste leva med den obesvarade frågan om ­sonens liv hade kunnat r­äddas om han hade fått korrekt diagnos tidigare. Det går inte en dag utan att hon tänker på honom.
– Lucas var ju mitt allt. Jag tänker också på hans lidande, att jag haft ett barn som lidit så mycket.

Brevet

Så här skrev Christina M till HSAN i sin anmälan efter ­sonens död:
”Jag är mamma till Lucas som bara blev 4 år. Han somnade in i hemmet den 24 mars 2009 efter en tids kamp mot sjukdomen och behandlingarna som till slut tog hans liv. Vägen dit för att få rätt diagnos var minst sagt en kamp, frustrationen att inte kunna hjälpa mitt barn och att inte bli trodd är en smärta som jag alltid kommer att bära med mig.”

DET ÄR - SOM SAGT - LÄKARES UNIKA RÄTT ATT STÄLLA MEDICINSKA DIAGNOSER. 
OCH VAD SKA ALLA VI ANDRA GÖRA NÄR LÄKARE INTE LYSSNAR PÅ FÖRÄLDRAR, SJUKSKÖTERSKOR, PSYKOLOGER, TARMTERAPEUTER OSV OSV OSV OSV OSV
ATT STÅ MAKTLÖS VID SIDAN OM POMPÖSA LÄKARE OCH VETA ATT DE HAR SÅ FEL ATT MAN UNDRAR OM DERAS HJÄRNOR SKA EXPLODERA - MEN VARA TOTALT MAKTLÖS - ÄR INGEN SINNEKUR
LÄKAREN SOM MANÖVRERADE UT MIG HAR GJORT MISSTAG MÅNGA GÅNGER - MEN ALDRIG ANMÄLT SIG SJÄLV...
JAG HAR UPPTÄCKT TVÅ GROVT FELAKTIGA ORDINATIONER PÅ ETT PAR VECKOR - OCH EN ANNAN SJUKSKÖTERSKA UPPTÄCKTE EN TREDJE VID SAMMA TID - HAN HAR INTE ANMÄLT SIG SJÄLV
TVÅ SYSKON FÖDDES MED ETT PAR ÅRS MELLANRUM - VAD SOM HÄNDE MED DEM KAN JAG INTE SKRIVA OM MEN VARFÖR INGEN ANMÄLAN GJORDES - AV EN MAN SOM ÄR SÅ AMBITIÖS NÄR DET GÄLLER ATT SKAPA ANKLAGELSER MOT ANDRA - FÖRSTÅR INTE JAG
NÅGRA FÅ VECKOR INNAN MAN MANÖVRERADE UT MIG BLEV EN KVINNLIG BÖL UTSATT FÖR NÅGOT MYCKET MÄRKLIGT - ENLIGT EN JOURNALANTECKNING. JAG FATTADE INTE VAD SOM HÄNT OCH FRÅGADE EN LÄKARE. SEDAN - NÄR JAG FICK HÖR ATT DEN KVINNLIGA BÖLEN SKULLE SLUTA EFTER MÅNGA ÅR PÅ ENHETEN FÖRSTOD JAG ATT FLERA BAR PÅ EN MYCKET MÖRK HEMLIGHET

DET ÄR SÅ DET BLIR NÄR ALLA SERIÖSA MANÖVRERAS UT OCH RÖVARNA TAR ALLT STÖRRE PLATS
SÅG IGÅR PÅ INTERNET ATT ÄNNU EN VÄNINNA FÅTT EN MYCKET VÄL AVLÖNAD NYCKELPOSITION...



""OTALIGA TARMSKÖLJNINGAR"" NÄR DET FINNS EN CANCER I MAGEN SOM ORSAKAR SMÄRTA...






Jag som skriver denna blogg har kallats ”skandalsjuksköterska” i pressen. Människor har skrivit i inlägg i Dagens medicin att jag inte skulle få röra deras barn och att det är tur att jag är borta ur vården. Bakgrunden är följande. I juni år 2008 gjorde jag ett allvarligt misstag. Jag upptäckte själv att jag var skuld till ett barns snabbt stigande natrium (salt) och anmälde mig själv. Jag kunde låtit bli att anmäla mig och hoppats klara mig utan upptäckt. Jag kunde ha försökt kasta skuld på någon annan. I stället utsatte jag mig för stor risk genom att berätta. Jag hade varit en kritisk röst internt i många år och många hade gjort upprepade försök att manövrera bort mig från arbetsplatsen. Dagen efter blev jag hotad av en läkare och man har sedan spridit en rad lögner om mig via pressen. Jag försvarade mig inte. Orsak till att jag gjorde misstaget var att jag insåg att barnet utsatts för vårdskada redan, vid 1½ dygns ålder.  I mars 2010 vände jag mig till sjukhusets ledning. Fyra chefssjuksköterskor hade slutat mer eller mindre frivilligt och när erfarna barn/neonatalsjuksköterskor flytt från vanvården av barnen hade man rest till forna Östtyskland och värvat iva sjuksköterskor från vuxenvården. De saknar barnkompetens. När barn/neonatal sjuksköterskans funktion saknas på en avdelning för vård av för tidigt födda barn blir barnen svårt sjuka – det blir stor behov av intensivvård som många läkare och även andra tycker är ”häftigt”. Man skrämmer upp föräldrarna direkt de kommer till avdelningen, man talar om infektioner, hjärnblödning, blindhet och annat och man gör sedan barnen sjuka genom undermålig hygien, lågt utbildad personal och dålig medicinsk teknisk utrustning. Jag larmade sjukhusledningen 23 mars 2010 och blev anklagad för att ha mördat ett barn den 7 april. Jag kunde bevisa att läkarna ljög. Idag har jag fått rätt i HSAN, Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Bloggen är mitt sätt att försvara mig mot allt som skrivits om mig i pressen sedan sommaren 2008. Om man vill få en sammansatt bild bör man läsa inläggen i den ordning de skrivits.

Förteckning över alla mina inlägg: http://barnsjukskoterskans.blogspot.no/2012/12/index.html
Klicka på namnet så kommer du till inlägget.

lördag 9 juni 2012

HELPER'S HIGH - UR ETT MAIL


Introduktion:
Jag som skriver denna blogg har kallats ”skandalsjuksköterska” i pressen. Människor har skrivit i inlägg i Dagens medicin att jag inte skulle få röra deras barn och att det är tur att jag är borta ur vården. Bakgrunden är följande. I juni år 2008 gjorde jag ett allvarligt misstag. Jag upptäckte själv att jag var skuld till ett barns snabbt stigande natrium (salt) och anmälde mig själv. Jag kunde låtit bli att anmäla mig och hoppats klara mig utan upptäckt. Jag kunde ha försökt kasta skuld på någon annan. I stället utsatte jag mig för stor risk genom att berätta. Jag hade varit en kritisk röst internt i många år och många hade gjort upprepade försök att manövrera bort mig från arbetsplatsen. Dagen efter blev jag hotad av en läkare och man har sedan spridit en rad lögner om mig via pressen. Jag försvarade mig inte. Orsak till att jag gjorde misstaget var att jag insåg att barnet utsatts för vårdskada redan, vid 1½ dygns ålder.  I mars 2010 vände jag mig till sjukhusets ledning. Fyra chefssjuksköterskor hade slutat mer eller mindre frivilligt och när erfarna barn/neonatalsjuksköterskor flytt från vanvården av barnen hade man rest till forna Östtyskland och värvat iva sjuksköterskor från vuxenvården. De saknar barnkompetens. När barn/neonatal sjuksköterskans funktion saknas på en avdelning för vård av för tidigt födda barn blir barnen svårt sjuka – det blir stor behov av intensivvård som många läkare och även andra tycker är ”häftigt”. Man skrämmer upp föräldrarna direkt de kommer till avdelningen, man talar om infektioner, hjärnblödning, blindhet och annat och man gör sedan barnen sjuka genom undermålig hygien, lågt utbildad personal och dålig medicinsk teknisk utrustning. Jag larmade sjukhusledningen 23 mars 2010 och blev anklagad för att ha mördat ett barn den 7 april. Jag kunde bevisa att läkarna ljög. Idag har jag fått rätt i HSAN, Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Bloggen är mitt sätt att försvara mig mot allt som skrivits om mig i pressen sedan sommaren 2008. Om man vill få en sammansatt bild bör man läsa inläggen i den ordning de skrivits.



Jag hinner inte skriva nya omfattande inlägg i min blogg - jag jobbar för mycket - men jag har mycket gammalt material att ta ur.

Ur ett gammalt mail: 
(Vill påminna om att patientfall ändras för att inte kännas igen)

Vid ett tillfälle hade jag haft hand om ett barn vars föräldrar förlorat ett tidigare barn. Det hade dött vid något dygns ålder. Pappan var oerhört orolig och hade kommit varje morgon, så fort han hade vaknat, för att titta till sitt barn.  Jag hade försäkrat honom om att vi skulle höra av oss om något hände hans barn under natten. Efter ett par nätter med färre sjuksköterskor var vi flera och en kollega, en av den gamla KS-gruppen, tog över det barnet från mig. När barnet började försämras oväntat före kl 05 brydde hon sig inte om det. Hon satt vid datorn och sa till mig att det säkert skulle gå över. Jag påpekade att barnet varit stabilt de två föregående nätterna och inte betett sig som han nu gjorde. Hon ignorerade mig och till slut gick det så långt att jag sa till henne att om hon inte ringde efter jourläkaren så skulle jag göra det. Hon ringde och det visade sig, när barnet röntgades, att han hade fått en pneumothorax, dvs att en av hans lungor hade fallit ihop delvis. Ett drän skulle sättas in och barnet skulle kopplas till en sug som återställer det vakuum som ska vara mellan lunga och lungsäck.

Läkaren är en av dem som gillar att ha kvinnor runt sig och både den kollegan som hade ansvar för barnet och hon som hade ansvar för barnen på salen bredvid kom och flaxade runt honom. När de skulle sterilduka inför ingreppet lekte de, fäktade med de sterila dränförpackningarna och skrattade och skrek så att det hördes på hela avdelningen. 
Jag försökte säga att det började närma sig den tid då pappan hade brukat komma varje morgon och att föräldrarna var oroliga eftersom de förlorat sitt enda tidigare barn. Det fick mina kollegor arr flamsa ännu mera. Jag tror att jag sa till dem tre gånger utan att de brydde sig. Pappan kom inte den morgonen. Antagligen hade han blivit lugn av hur hans barn skötts av mig nätterna innan. Många föräldrar har sagt till mig, efter att de varit på avdelningen några timmar några kvällar, att de känner sig helt trygga när jag har hand om deras barn på nätterna.

Jag var djupt chockerad över mina kollegors beteende och pratade med en av sektionsledarna efteråt. Hon hade arbetat på golvet på avdelningen i många år innan hon blev chef. Hon sa till mig att hennes analys var att många som arbetar på vår avdelning är beroende av de adrenalinkickar man kan få i akuta situationer. Jag har, på senare år, i den omvårdnadsutbildning jag går nu, på Sophiahemmet, tagit fram forskning som finns om fenomenet. Det kallas ”helpers high” och jämförs med de kickar man kan få av olika droger.

- - - - - - - 

Mitt enskilda arbete på Sophiahemmet: 

SOPHIAHEMMET HÖGSKOLA
STOCKHOLM
Omvårdnad/Vårdvetenskap 21-60 p

En reflektion över skillnaden mellan skäl och motiv.

Delkurs: 1, Vårdetik 5 p.
Session: 4 - 5
                                                
Inledning

Begreppen skäl (reason) och motiv (motives) är viktiga för oss människor att reflektera över i många sammanhang.
Människor som väljer ett vårdande yrke kan ha många olika motiv utan att vara medvetna om dem samtidigt som man kan ofta kan anföra ett antal olika skäl till sitt val. 

Begreppet skäl betyder, enligt Nordstedts svenska ordlista ”god och giltig orsak”.
På webbsidan http://encyclopedia.thefreedictionary.com ges följande betydelse:
rea·son Pronunciation(remacrprimezschwan)
1. The basis or motive for an action, decision, or conviction..
2. A declaration made to explain or justify action, decision, or conviction
3. An underlying fact or cause that provides logical sense for a premise or occurrence
4. The capacity for logical, rational, and analytic thought; intelligence.
5. Good judgment; sound sense.
6. A normal mental state; sanity
7. Logic A premise, usually the minor premise, of an argument.

v. rea·soned, rea·son·ing, rea·sons
1. To use the faculty of reason; think logically.
2. To talk or argue logically and persuasively.
3. Obsolete To engage in conversation or discussion.
1. To determine or conclude by logical thinking: reasoned out a solution to the problem.
2. To persuade or dissuade (someone) with reasons


Begreppet motiv betyder, enligt Nordstedts ”underliggande orsak” / ”bevekelsegrund” / ”drivfjäder” och också ”orsak till brottslig handling”. mo·tive (mtv)
(Psychology, Art, Literature, Music)
n.
1. An emotion, desire, physiological need, or similar impulse that acts as an incitement to action.
2. (mtv, m-tv) A motif in art, literature, or music.
adj.
1. Causing or able to cause motion: motive power.
2. Impelling to action: motive pleas.
3. Of or constituting an incitement to action.


Ett skäl är alltså något basalt, något giltigt, något logiskt, rationellt, en fråga om ”sound sense”.
Ett skäl utgår från en process i en individs förstånd som bygger på omdöme.

Ett motiv är något under- liggande, något dolt, en bevekelse, ”an emotion” eller ”impulse”.
Ett motiv handlar främst om känslor.

Altruism som skäl eller motiv

Begreppet altruism översätts ”oegennytta” eller ”osjälviskhet” och innebär att man prioriterar en annans intressen före sina egna.
Motsatsen egoism översätts ”egennytta” eller ”själviskhet”.
(Kalkas & Sarvimäki 1999, sid 40)

Kalkas och Sarvimäki  skriver också följande:
”Eftersom relationen och interaktionen är centrala i all hälso- och sjukvård blir människorelationernas etik viktig såväl i omvårdnadsetiken som i alla annan vårdetik. ………….Sjuksköterskeyrket räknas som en profession……och ett kriterium på en profession är att verksamheten bygger på altruism, dvs att man strävar efter att åstadkomma någonting gott för en annan individ. Altruismen kan därför ses som en central utgångspunkt i omvårdnadsetiken.” (sid 39)
”Man skulle kunna säga att altruismen som etisk princip betyder att en handling är moraliskt god om avsikten är att öka en annan persons välfärd, lycka och välbefinnande eller att minska den andres lidande, olycka, illabefinnande. Avsikten är med andra ord att göra något gott för en annan människa.” (sid 40)
Den amerikanske filosofen Nicholas Rescher kopplar ihop altruism med empati, dvs att hysa ställföreträdande känslor (enligt Kalkas & Sarvimäki 1999, sid 40)
Baumgarten definierar (enligt Kalkas & Sarvimäki 1999, sidd 41) empati som förmåga och vilja att sätta sig in i en annan persons känslor och ser denna förmåga som viktig för sjuksköterskans arbete.


Den tyska psykologen Ursula Nuber beskriver en annan syn på altruism. Hon skriver: ”Kännetecknande för altruism är att det altruistiska beteendet inte får vara del i en yrkseroll……….”
Hon skriver att forskning har visat att om vi människor hjälper andra så gör vi det av något av följande skäl:
  • vi förväntar oss en belöning – t.ex beröm, erkännande, att må bättre.
  • vi försöker undvika bestraffning
  • vi hjälper för att andras nöd gör oss oroliga och lustiga och vi vill må bättre
  • vi hjälper människor som liknar oss själva i syfte att stärka vår grupp, skapa vi-känsla 
”Lika vaga som de forskningsresultat är som säger sig påvisa en förment altruistisk motivation, lika klart och entydigt visar andra resultat att människor alltid får ut något av att hjälpa andra.” (Nuber 1998, sid 94-95)

Nuber skriver också om att ”bli hög” av att hjälpa. Hon refererar till boken ”The healing power of doing good” där Allan Luks redovisat ett forskningsprojekt omfattande drygt 3000 hjälparbetare och anställda vid sociala institutioner som fått beskriva sina motiv och vad deras arbete med hjälpbehövande hade inneburit.
Över hälften av de tillfrågade hade beskrivit i likartad fysiska känsla som av Luks getts namnet ”helper’s high”. Typiska symtom är plötsliga värmeförnimmelser, ökad energi och euforiska känslor. Dessa förnimmelser är, enligt Luks tecken på frisättning av endorfiner.
En majoritet av de tillfrågade i Luks undersökning hade också beskrivit mera långtsiktiga verkningar av att hjälpa andra. Ökad självkänsla, större lycka och tillfredsställelse med sig själva var vanligt men också mindre magproblem, migrän och andra hälsoproblem beskrevs. (Nuber sid 97-99)


Rachels diskuterar etisk egoism kontra altruism: ”But are we capable of being unselfish?”
Han skriver att många filosofer, psykologer och även “ordinary people” menar att människan inte är kapabel att vara osjälvisk.
”According to the theory called Psychological Egoism each person is so constituted that he will look out only for his own interests. Therefore, it is unreasonable to expect people to behave ‘altruistically’. Human nature being what it is, people will respond to the need of others only when there’s something in it for themselves. Pure altruism is a myth – it simply does not exist.”
(Rachels 1999, sid 70)

På webb sidan http://www.csulb.edu/~jmoriart/wk4_f04_160.html från Caifornia state university i Long beach finns följande text om dolda motiv i introduktionen till etik:

The strategy of reinterpreting motives
1.  Raoul Wallenberg.  It looked like his goal was to help other people, but in fact what he was trying to do was give himself a more meaningful life.

2.  Mother Theresa.  Yes, she was helping other people.  But the reason she was doing it was to get a really big reward in heaven.

3.  David Allsop.  He lived modestly in order to send big checks to environmental causes.  But he “previously worked as a campaigner  . . . and . . . found it deeply satisfying . . . to be able to provide the financial support for others to campaign” (65).

We’ve considered three specific cases.  The English philosopher Thomas Hobbes took a more systematic approach.  He looked at the general motives people have, and tried to show how all of them can be understood in egoistic terms.  Examples:

1.  Charity.  People who act charitably are doing so only to get the rush that comes from demonstrating their power.  Charitable people are “powerful” in the sense that they can take care of themselves and other people. 

2.  Pity.  Sometimes we feel bad for someone and try to help them.  According to Hobbes, “the reason we are disturbed by other people’s misfortunes is that we are reminded that the same thing might happen to us” (66).  In helping others who we pity, we are, in effect, attempting to help ourselves.  

Diskussion

Att sjuksköterskan har skäl för sitt handlande mot vårdtagaren är gott, eftersträvansvärt och nödvändigt i utvecklingen av en professionell yrkesroll.
Husted m.fl som betonar (enl. Kalkas & Sarvimäki 1999, sid 130)  ”betydelsen av vårdarens självständiga tänkande och handlingsfrihet i det etiska beslutsfattande som sker inom omvårdnaden. Endast på en sådan grund är det möjligt för vårdaren att ge individuella motiveringar för de lösningar hon väljer...”

Att ha dolda motiv är normalt. Det har alla vi människor – från dem som betraktas som helgon till dem vars motiv är onda och avsiktliga - i det mesta vi företar oss. 

För en sjuksköterska är det grundläggande att sträva efter professionell medvetenhet om vad det är som driver henne.
De flesta som valt sjuksköterskeyrket har ett underliggande behov som kan handla om att bli en god människa, någon som tar hand om andra, som tröstar och hjälper.
Samtidigt innebär vårdarens yrke en möjlighet till makt över andra människor.
Vårdtagaren befinner sig i en beroendeställning som det är vårdarens professionella skyldighet att ha insikt om och förstå konsekvenserna av.

I den enskilda sjuksköterskans strävan efter ökad professionalitet kan det vara utvecklande att ibland ställa frågan till sig själv: ”What’s in it for you?”
Speciellt i samband med händelser som inte blev som förväntat, kanske i mötet med en människa som man upplevde som ”en besvärlig patient” men också när allt går bra, när man har den känsla av ”helper’s high” eller ”flow” som Luks beskrivit, kan reflektion ge bättre självkännedom.

Kalkas et al skriver:
”I den mån vårdaren systematiskt prioriterar sina egna behov och intressen och vårdar för sin egen skull är handlandet själviskt och egoistiskt, även om det har positiva konsekvenser också för patienten. Dessa konsekvenser är då en irrelevant biprodukt i vårdandet.
Den altruistiska principen… är inte den enda principen. En annan princip av lika hög rang… är respekten för patienten som en unik person med egenvärde.”    (sid 50)

Nuber skriver:
 ”…..en hjälpande handling har positiva effekter också för den som hjälper, men det är skillnad om man hjälper någon annan enbart för att själv må bättre”.  (sid 99)

Because we are rational, we are able to take some facts in reason for behaving one way rather than another. We can articulate those reasons and think about them. …………. (Rachels 1999, sid 195)

Referenser:
 Kalkas H & Sarvimäki, A. (1999) Omvårdnadsetikens grunder. Stockholm, Liber.

Nuber Ursula (1998) Vår tids egoism. Stockholm. Natur och Kultur.

Nordstedt svenska ordbok (1990) Stockholm. Nordstedts förlag.

Rachels J (1999) The elements of moral philosophy. New York. McGraw-Hill.

- - - - - - - - - 
(Arbetet består av många olika direkta citat ur olika texter. Jag vet numera att man ska skriva om andras texter med sina egna ord. Detta var ett av de första inlämningsuppgifterna i den första delkursen i vidareutbildningen i omvårdnads vetenskap för äldre sjuksköterskor - jag gjorde så gott jag kunde då.)
- - - - - - - -
Mera ur tidigare mail:

Jag har sett många människor som lever i myter.
Jag har utbildning som gör att jag kan förstå hur det kommer sig att en människa, en grupp, en församling, en arbetsplats utvecklas på ett skevt sätt.
Jag har, för att orka överleva och komma vidare i olika livskriser, läst en massa som gett mig ökade kunskaper.
Jag förstår vad det innebär att befinna sig inne i en skev miljö, som den på KS Neo.
Jag förstår varför människor blir rädda för nyanställda som kommer från andra håll och kan mera. Jag tar inte åt mig när jag blir angripen utan fokuserar på problemet – att den här gruppen måste få höjd kompetens för att orka möta kollegor och bryta sin isolering.
Jag har också tagit på mig rollen att bli slagboll för dem. Jag har förstått att någon måste rubba deras bild av verkligheten, för att få dem att acceptera och ta emot människor med min kompetens och att det måste göras långsamt och försiktigt, stegvis, för att de inte ska ge upp eller bryta ihop. Det har varit en utmaning att provocera lite lagom, precis på gränsen för vad gruppen har klarat av. Det resultat jag ser är att nya numera möts med nyfikenhet och mycket större öppenhet än innan. Avdelningens ledning har också initierat samarbete med både Lund och Göteborg precis som jag försökt påverka till både i mina brev och i otaliga samtal med olika läkare.

Jag är väl medveten om att det jag gör är udda och på gränsen till hur en enskild anställd bör agera. Därför har jag hela tiden varit öppen med det jag gör. Jag har skrivit för att mina åsikter ska vara kända, kunna diskuteras och vägas mot andras. ..


Mera klipp:

Neonatalvård är en komplex specialitet där det krävs att de anställda har mycket breda kunskaper.
Ett nyfött barn kan ha en rad olika medfödda sjukdomar, missbildningar och skador. Det kan ha kromosomrubbningar, det kan ha inre missbildningar t.ex i mag-tarmkanalen eller i njurarna, det kan ha tumörer eller blodsjukdomar, det kan ha hudsjukdomar som fiskfjällsjukan, det kan ha skört skelett som gör att det får frakturer av att man tar i det.
Barnet kan också ha skadats under förlossningen eller det kan ha fått en skada tidigare i moderlivet, av något som inträffat. Många barn har medfödda infektioner som i många fall kan vara direkt livshotande.
En del barn är i akut behov av intensivvård och intensivvårdskunnande måste alltid finnas med som en komponent hos dem som arbetar med nyfödda sjuka barn. Det måste finnas möjlighet att intubera och lägga barn i respirator.
Eftersom för tidigt födda barn har nedsatt immunförsvar på liknande nivå som cancer- eller transplantationspatienter krävs mycket goda kunskaper om hygien.

Min bedömning är att en adekvat avvägning av kunskaper innebär att ungefär 10% av en neo.sjuksköterskas kompetens bör vara intensivvård.
På KS Neo är intensivvårdskompetensen 70-80% av personalgruppens samlade kompetens.
Det innebär att man missar en massa.
Man vet inte hur man ska sköta barn med hjärtfel, med tarmmissbildningar, med svår ärftlighet för allergier och man är totalt värdelösa på hygien.
Man missar att diagnosticera ovanliga sjukdomar och har de ett dramatiskt förlopp dör barnen innan någon hunnit förstå hur man skulle tolka de symtom som fanns.

På KS Neo har det varit status bland sjuksköterskor att vara snabb på att sätta infarter, att assistera läkaren, att vara effektiv i akuta livshotande tillstånd.
Det har inte varit prioriterat att UNDVIKA dessa svåra situationer genom att sköta barnen på ett väl avvägt sätt.
Fram till slutet av 80-talet var sjuksköterskans roll att fungera UNDERORDNAT läkaren. Det medicinska synsättet var det enda officiella sättet att möta patienterna på.
Sedan dess har sjuksköterskeutbildningen gjorts om. Numera är den en högskoleutbildning och Socialstyrelsen har gett direktiv om en successivt förändrad yrkesroll med eget, självständigt ansvar OBEROENDE av läkaren, för vissa delar av vården.
Socialstyrelsen har också föreskrivit att den nya yrkesrollen kräver en helt annan inskolningsnivå för sjuksköterskor.
När en sjuksköterska ska ställa egna diagnoser och ordinera omvårdnadsåtgärder kräver det en helt annan inskolning och undervisning än den man fick förr, när man kunde gå direkt från åk 9 in på en ssk-utbildning som var 2½ år.
Socialstyrelsen har till och med haft på förslag att sjuksköterskor ska ha en period som är att jämföra med läkares AT-tjänstgöring.

Jag anser att sjuksköterskor behöver en period på minst 1 år, som nya inom en specialitet, som de arbetar under en mentor. 

Jag anser att ingen ska få skriva vårdplaner eller ställa omvårdnadsdiagnoser förrän de arbetat länge under en specialistsjuksköterska med motsvarande funktion som en överläkare/bakjour har.




lördag 2 juni 2012

EDUCATION


Introduktion:
Jag som skriver denna blogg har kallats ”skandalsjuksköterska” i pressen. Människor har skrivit i inlägg i Dagens medicin att jag inte skulle få röra deras barn och att det är tur att jag är borta ur vården. Bakgrunden är följande. I juni år 2008 gjorde jag ett allvarligt misstag. Jag upptäckte själv att jag var skuld till ett barns snabbt stigande natrium (salt) och anmälde mig själv. Jag kunde låtit bli att anmäla mig och hoppats klara mig utan upptäckt. Jag kunde ha försökt kasta skuld på någon annan. I stället utsatte jag mig för stor risk genom att berätta. Jag hade varit en kritisk röst internt i många år och många hade gjort upprepade försök att manövrera bort mig från arbetsplatsen. Dagen efter blev jag hotad av en läkare och man har sedan spridit en rad lögner om mig via pressen. Jag försvarade mig inte. Orsak till att jag gjorde misstaget var att jag insåg att barnet utsatts för vårdskada redan, vid 1½ dygns ålder.  I mars 2010 vände jag mig till sjukhusets ledning. Fyra chefssjuksköterskor hade slutat mer eller mindre frivilligt och när erfarna barn/neonatalsjuksköterskor flytt från vanvården av barnen hade man rest till forna Östtyskland och värvat iva sjuksköterskor från vuxenvården. De saknar barnkompetens. När barn/neonatal sjuksköterskans funktion saknas på en avdelning för vård av för tidigt födda barn blir barnen svårt sjuka – det blir stor behov av intensivvård som många läkare och även andra tycker är ”häftigt”. Man skrämmer upp föräldrarna direkt de kommer till avdelningen, man talar om infektioner, hjärnblödning, blindhet och annat och man gör sedan barnen sjuka genom undermålig hygien, lågt utbildad personal och dålig medicinsk teknisk utrustning. Jag larmade sjukhusledningen 23 mars 2010 och blev anklagad för att ha mördat ett barn den 7 april. Jag kunde bevisa att läkarna ljög. Idag har jag fått rätt i HSAN, Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Bloggen är mitt sätt att försvara mig mot allt som skrivits om mig i pressen sedan sommaren 2008. Om man vill få en sammansatt bild bör man läsa inläggen i den ordning de skrivits.


Som jag skrivit om i alla mina inlägg har jag försökt - sedan jag kom till Karolinska sjukhuset år 1996 - att få påverka den interna utbildningen, att få medverka i att lyfta kompetensnivån hos mina underbara arbetskamrater och till att öka medvetenheten hos läkarna om vikten av att tillvarata och utveckla kompetens i en kunskapsbärande organisation - som sjukvård måste vara för att garantera säkerhet för patienterna.

Idag hittade jag denna bild på min sida på Facebook.
Tur att jag inte lyckades med min ansats - det skulle ju ha kunnat orsaka stora problem på Karolinska sjukhuset om väl utbildad personal fått för sig att de ville "change the world" - eller åtminstone vården på sin avdelning.

Det hade garanterat blivit väldigt mycket mindre intensivvård och färre kirurgpatienter om avdelningens sjuksköterskor fått arbeta med det som varit vårt kompetens- och ansvarsområde sedan 80-talet.