söndag 6 februari 2022

OM DE EKONOMISKA KONSEKVENSERNA FÖR MIG OCH MIN DOTTER


ETT GAMMALT UTKAST



Jag gjorde 2010 ett väl övervägt val att larma till Karolinska sjukhusets medicinska ledning medveten om att jag riskerade en bra månadsinkomst som specialistsjuksköterska i 100 % nattjänst.
Idag har mitt larm kostat mig ca 5 miljoner kronor.
Dels handlade mitt larm om allvarliga brister i kompetens i gruppen vid Karolinskas neonatalvård.      Jag skrev även att den som leder verksamheten vid Karolinska måste ha kännedom om vart svensk neonatalvård befinner sig utvecklingsmässigt och jag föreslog att KS medicinska ledning skulle försöka värva Lena Hellström Westas, utbildad i Lund (av specialister jag kände till väl), sedan tjänstgörande i Göteborg, i hospitering i Solna 2008 eller 2009, som man sagt sökt tjänst i Solna men vägrats sådan av den isländske läkare jag larmade om. 
2 månader gamle Casper mördades i en komplott arrangerad av läkare en vecka senare. Två läkare hade fått i uppdrag att döda för att tvinga bort mig. En sjuksköterska som deltagit i ett mordförsök på en nyfödd flicka 2001 var delaktig i mordkomplotten 2010. Flera i personalgruppen var delaktiga.   
Det fanns en stor rädsla i gruppen för det skrämmande som de trodde skulle drabba dem om jag blev chef, som jag försökt sedan 1999 - en kollega till mig uttryckte det så här.                                                  "Hur skulle det gå om du blev chef... du känner ju oss...".
Jag kände hela gruppen väl efter att ha varit anställd på avdelningen i 14 år och om jag blivit chef skulle alla sjuksköterskor med äldre utbildning ha påtvingats 45 poäng av den kunskap som gavs i Sophiahemmets uppdragsutbildning. Det hade givits till dem som obligatorisk fortbildning på arbetsplatsen och de som sedan velat skriva minst en B-uppsats och 15 poängs C-uppsats för att få kandidatexamen skulle ha fått handledning genom verksamheten. Den utbildningen hade börjat ges år 1995 och verksamhetschefen i Jönköping hade ställt krav på att alla skulle genomgå den snarast.       Karolinska Institutet gav inte utbildningen och ingen har troligen ställt kravet på att sjuksköterskor inom KS neonatalverksamhet ska utbilda sig enligt svensk standard - i stället har Karolinskas läkare och professorer initierat NEDNIVELLERING av sjuksköterskors specialistutbildningar UNDER den nivå som fanns på 1980 talet i Sverige.   
Jag hade sett den mycket lågt utbildade gruppens panikartade reaktion på kunskapen jag haft med mig från 12 år på neonatalen i Jönköping varav 11 år på natten med utbildningsansvar för en av de tre nattgrupperna. Min lösning var självklar - deras kompetensnivå måste höjas.                           Läkarnas reaktion - utbildningsnivån i hela Sverige måste nivelleras ner så att ingen kan utveckla så hög kunskap som sjuksköterskor har i Jönköping, Halmstad, Falu, Helsingborg, Växjö, Skövde osv.
Jag hade barnspecialisering 1 år med föreläsning i neonatal intensivvård och lungfunktion av Orvar Finnström vid universitetskliniken i Linköping och kandidatutbildning i pediatrisk "specifik omvårdnad", uppsats om 48 sidor, under handledning av Kerstin Petersson i Växjö.                    
Undervisningen av Finnström i Linköping har gjort det möjligt för mig att analysera avancerat forskningsfusk av läkare vid Karolinska.
En 4 dagars superintensiv utbildning på läkarnivå, tillsammans med läkare i Lund 1988, kursansvariga Nils Svenningsen, Magnus Lindroth och Ulf Westgren.                                                  
Utbildningen i Lund, som efter 2-3 år följdes av att jag delegerades läkaransvar för de minsta prematura barnen och de större barnen i intensivvård (Jkpgs neoantal var som ett mini-BIVA) de nätter framjouren var under utbildning - jag var direkt knuten till neonatalbakjour i hemmet och till vuxen ivas jourläkare vid akuta händelser - gjorde det möjligt för mig att se att läkare som utbildades till "specialist" vid Karolinska fick utbildning på avsevärt lägre nivå än kollegor i övriga landet, samt att mycket av den "kunskap" de tillfördes av utländska kollegor var felaktig.                                        
Det var ett sätt att kunna kontrollera kollegorna. Det kombinerades med att de läkare som kom till Karolinska från utlandet lurades att begå misstag under de första veckorna. Dessa "förläts" sedan men fanns sedan, genom åren, som en faktor som när som helst kunde plockas fram och hotas med. 
År 1991 hade jag läst in grundutbildningen till sjuksköterska för andra gången, då i amerikansk litteratur (omfattar medicin, kirurgi, kvinnosjukdomar/ förlossning, barnsjukvård och psykiatri) och klarat tentamen för amerikanskt sjuksköterskecertifikat (man skriver på hela utbildningen på en dag) på mitt första försök. Den erfarenheten ökade min kunskap om den nya sjuksköterskeroll som Sverige beslutat införa och som startats efter Vård 77. 
År 1994 hade jag gjort flera resor till universitetskliniken i Örebor för 6 månaders utbildning på deltid i neonatalvård 15 poäng under ansvar av neonatologen Jens Schollin och chefssjuksköterskan Mats Eriksson (smärtforskare). 

INTERNATIONELLT ses sjuksköterskor som läkares parterns, en grupp med ANNAN kunskap än läkare, vars utbildningar läkare inte kan tillåtas styra.
Läkare måste kunna påverka det medicinska innehållet i sjuksköterskors utbildningar, speciellt specialistutbildningar - det är helt nödvändigt pga att många vårdlärare flummat iväg i sin entusiasm över den nya "mjuka" yrkesrollen - men de får aldrig tillåtas bestämma övrigt innehåll för att de helt saknar kunskap om vad sjuksköterskor kan, och måste kunna, för den självständiga omvårdnaden.
Min bild är att sjuksköterskorna utgör vårdapparatens skelett och att läkares medicinska kunskap utgör muskelmassan. Ett ensamt skelett utan muskler fyller ingen funktion och en muskelmassa som inte har ett skelett att fästa sig på löper amok och kan orsaka stor skada.
Försöken av läkare att slippa att vara kontrollerade av legitimerade sjuksköterskor, med ansvar för att larma om läkare missbrukar, blir dementa, har psykopatdrag, utvecklar sjukdom som gör dem olämpliga för yrket, är pedofiler eller allmänt oskickliga, har inkluderat att de plockat in jurister, dietister, psykologer och socionomer - en brokig skara som tilldelats makt över en profession vars kunskap de vanligen inte ha en aning om....  
Fototapet Anatomi, muskler och skelett • Pixers® - Vi lever för ...