torsdag 25 mars 2021

BEVIS - inte bara jag har larmat...

 

 

 

Från:

 

Xx/Karolinska/SLL

Till:

 

Solweig Ahlander/Karolinska/SLL@SLL

Kopia:

 

 

Blank:

 

 


Datum:

 

lördag, april 19, 2008 23.01

Ärende:

 

Vbf:Sovjet -69? Nej, Neo 2008

 

 

Säkerhet: Vissa bilder lästes inte in.

 

 

 

Hej!

 

Vi hörs!

 

Vänliga hälsningar x

-----Vidarebefordrat av xx /Karolinska/SLL 2008-04-19 22:59 -----

Till: A---berg/Karolinska/SLL@SLL, J---er/Karolinska/SLL@SLL
Från: xx/Karolinska/SLL
Datum: 2008-04-13 19:02


Ärende: Sovjet -69? Nej, Neo 2008

Vi har på sal 3 ett barn som vi inte har resurser att ta hand om; Esofagusatresi som är opererad 2 gånger, thoraxdränage x flera och enorm smärtproblematik. På Neo har vi varken kunskap eller erfarenhet att ta hand om barn med komplicerad kirurgi. Av något skäl har det här barnet fått undermålig vård på Neo istället för god vård på BIVA. Någon säger att han ligger hos oss på grund av platsbrist på BIVA och andra säger att vi ska ha barn med komplicerad kirurgi på Neo, därför att vi är bättre på att ta hand om små barn (Hjälp!).

 

Jag har aldrig någonsin sett ett så panikslaget och smärtpåverkat barn, ALPS 10 i vila, hyperkänslig för ljud, ljus och beröring, stel som en pinne i hela kroppen, kräkreflex vid sugning längst fram i munnen........ Allt är väl dokumenterat, ändå blev rondande sjusköterska ifrågasatt av ansvarig läkare dagen därpå. Det tog en hel natt (+ em och kväll innan) att få honom drägligt smärtlindrad. Och då hade vi lyckan att ha en läkare på plats som gjorde allt hon kunde för att hjälpa honom.

 

Detta hade aldrig inträffat på BIVA. Ett sånt här barn måste ha tillgång till barnanestesiolog dygnet runt och sjuksköterskor som har kunskap och befogenhet att ge adekvat smärtlindring. På Neo kan man som sjuksköterska råka ut för att bli misstrodd när man hävdar att ett barn har smärta och många läkare är restriktiva med att ordinera smärtlindring och sedering.

 

Barnet har fått en tub med kuff för att man vill förhindra läckage från esofagus till trachea. Tuben var okuffad och ingen personal hade fått några instruktioner om hur man kuffar och mäter tryck.

 

Barnet har ingen riktig CVK, endast silastikkateter och perifera infarter.

 

Bristande kunskap och osäkerhet råder om omvårdnaden om detta barn. Föräldrarna mår jättedåligt och flera bland personalen är upprörda och själv blir jag illamående, gråtfärdig och skäms över den "vård" vi erbjuder.

 

Jag hade tänkt skriva en LAH med förhoppning om att inget mer barn ska bli utsatt för liknande övergrepp, men jag vet inte....... det kanske inte hjälper, kanske bara bygger murar.

 

Jag skulle vilja ha en genomgång och etisk diskussion om detta barn. Och jag tycker verkligen att vi ska ifrågasätta och förhindra att barn med avancerad kirurgi (van)vårdas på Neo.

 

Jag tycker att det är hur enkelt som helst; barnen ska vårdas där de får den bästa vården, vi måste erkänna att vi inte är bra på just detta. Jag skulle mycket hellre se en extremprematur vårdas på BIVA än fler såna här barn på Neo.

 

Vänliga hälsningar xx